Storstilet plan for kultur- og erhvervsliv skal gøre København til en mere livlig by

Med et kombineret erhvervs- og kulturpolitisk oplæg vil Ritt Bjerregaard og Klaus Bondam sparke mere liv i København. Mere kultur og musik i byen skal gøre hovedstaden mere attraktiv.

Foto: Mogens Flindt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal være meget mere kultur og liv i Københavns gader. Det mener overborgmester Ritt Bjerregaard (S) og miljø- og teknikborgmester Klaus Bondam (R), der i dag præsenterer en omfattende erhvervs- og kulturpolitisk plan, som skal gøre København til en langt mere dynamisk og livlig by.

Målet er ikke mindre end 70 pct. flere koncerter og andre kulturarrangementer på byens torve og pladser, hvor antallet af udendørsserveringer også øges. Ifølge planen skal det opnås ved at kraftigt at lette de begrænsninger og afgifter, der i dag ligger på byens kulturliv.

12 af byens centrale pladser er udpeget til at lægge brosten til de mange musikarrangementer, som efter planen skal stige fra 77 til 132. De mere støjende arrangementer skal foregå på Refshaleøen og Kay Fiskers Plads i Ørestad City, hvor der gives frit slag for volumen, tidspunkter og varighed.

Københavns Kommune skal desuden budgettere med fem mio. færre kroner for udendørsservering på grund af reducerede afgifter. For at promovere projektet og København i øvrigt skal afgifter på reklameoptagelser i byen fjernes helt.

Sådan lyder bare nogle af punkterne i »Gang i København«, som skal bringe hovedstaden op i den europæiske superliga allerede fra 2007.

»Vi ved, at kreative erhverv, musik, små butikker osv. gør en by mere tiltrækkende. Derfor kombinerer vi en mere åben erhvervspolitik med, at man f.eks. har lov til at spille flere steder. Der skal simpelthen være mere sjovt i København,« siger Ritt Bjerregaard.

Mens København bliver mere levende, kan den dog også blive mere støjende. Men sådanne indvendinger vil Ritt Bjerregaard og Klaus Bondam tage med høflige afvisninger.

»Det er et valg at bo i byen. Og hvis man vil have fred og ro, så skal man bo nogle andre steder, fordi en by er et sted, hvor der er liv og dermed også både god og dårlig støj,« siger Klaus Bondam.

Ifølge Venstres leder i København, kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen, ligger »Gang i København« mistænkeligt tæt på hans egne forslag. Derfor kalder han også tiltaget for »en blændende idé« og »god liberal politik«, som han støtter. Således tegner der sig et klart flertal for projektet i Københavns Borgerrepræsentation.

Mark Lorentzen, lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i regional- og oplevelsesøkonomi, opfatter »Gang i København« som et første skridt i en positiv retning, men af andre grunde end kun fest og farver:

»Man skal ikke tage fejl af, at dette er erhvervspolitik. Det handler om at styrke oplevelsesbrancherne. Dermed giver man samtidig byen et kulturelt pust og øger livskvaliteten for de lokale.«

I den forstand kombinerer forslaget erhvervs- og kulturpolitik, hvilket ifølge Mark Lorentzen er en meget moderne måde at tænke bypolitik på.

»Tiden er nu politisk moden, fordi vi ustandseligt hører om oplevelsesøkonomi, den kreative klasse osv. Og dette er et af de første eksempler på, at man har taget et konkret politisk skridt til at forene kultur og erhvervsliv, der også bidrager til nøjagtig det samme: Nemlig en generel økonomisk udvikling af byen,« siger han.Indland side 4