Soldater-familier trues på livet

Irakiske oprørere har aflyttet danske soldaters mobiltelefoner, og flere familier bliver ringet op om natten og modtager trusler på engelsk og arabisk.

Ikke nok med, at de danske soldater i Irak har måttet føle frygten i det krigsplagede land. Også når soldaterne kommer hjem må de være på vagt.

Irakiske oprørere har ifølge avisen.dk aflyttet danske mobiltelefoner, og flere familier har oplevet, at ukendte mennesker ringer om natten med trusler og slagord på engelsk og arabisk.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) tager truslerne alvorligt men vil ifølge avisen.dk ikke kommentere omfanget - det er man i øjeblikket ved at undersøge.

Terrorister i Irak og Afghanistan bliver bedre og bedre til at udnytte ny teknologi for at kunne ramme danske soldater og deres familier. Blandt andet via aflytning af mobiltelefoner og ved at hacke e-mails.

- Formået er at sprede så meget frygt, at soldaterne bliver ukampdygtige eller får problemer derhjemme. Det fortæller Steen Kjærgaard, kaptajn på Forsvarsakademiet og forsker i psykologisk krigsførelse til avisen.dk

- Terroristerne rammer soldaterne utrolig hårdt, når deres pårørende bliver truet, fordi de ikke kan hjælpe, når de står i Irak eller Afghanistan. Det fjerner soldaternes fokus på opgaven og skaber stor uro. Derfor er strategien meget effektiv, siger han.

I USA og England har man forbudt soldaterne at tale i mobiltelefon i krigszoner. Men sådan et forbud afviser Søren Gade til avisen.dk.

Det vil gå ud over soldaternes personlige frihed, siger Søren Gade, der nu får problemet undersøgt.