Sigtelse for valgsvindel i Ramsø

Politiet i Roskilde har sigtet en person for valgsvindel efter kommunalvalget i Ramsø Kommune 20. november.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personen er sigtet efter en paragraf, som kan give seks års fængsel.

Mistanken om svindel opstod, da mindst 70 stemmesedler fra valgstedet på Viby Kro i Ramsø Kommune var forsynet med ekstra blå krydser med kuglepen ved Venstres Inga Skjærris foruden krydser ved partinavnet, skrevet med den autoriserede blyant.

Da de blå krydser tilsyneladende var sat efter, at stemmesedlerne var lagt i bunke, så samlede mistanken sig om stemmetællerne.

Kriminalinspektør Jørgen Kappel, Roskilde, vil imidlertid ikke sige andet om efterforskningen, end at en person er sigtet efter paragraf 116, stykke 1 i straffeloven.

Den handler blandt andet om at forvanske resultatet af et valg.

»Det burde ikke være nødvendigt at blande politiet ind i valg i Danmark,« mener kriminalinspektøren i øvrigt.

Formanden for Venstre i Ramsø Kommune Peter Jespersen havde gerne været sagen om svindel med de 70 dobbeltkrydsede stemmesedler foruden, og han mener, at politiet burde fortælle offentligheden, hvem den sigtede er.

Fredag rejste politiet sigtelse mod en person for valgsvindel, men politiet har ikke ønsket at oplyse, hvem sigtelsen er rejst mod.

»Sigtelsen kaster en mistanke på de ni andre tilforordnede, og det er meget ubehageligt,« siger Peter Jespersen. Da de blå kryds tilsyneladende var sat efter, at stemmesedlerne var lagt i bunke, har mistanken samlet sig om stemmetællerne.

Peter Jespersen håber, at den skyldige på et eller andet tidspunkt selv vil indrømme svindlen.

Inga Skjærris er under alle omstændigheder valgt ind i byrådet for Venstre ved kommunalvalget.

»Indtil videre afventer vi situationen, og jeg har søgt vejledning hos partikontoret i Søllerød, men der er ingen fortilfælde. Så beslutningen er foreløbig, at vi venter med at afgøre, hvad der skal ske, til dommeren har talt,« siger Peter Jespersen.

Ifølge Indenrigsministeriets valgkonsulent Anne Birte Pade har der været få tilfælde af valgsvindel i Danmark.

Der har været et tilfælde omkring EU-afstemningen, hvor en af de tilforordnede udfyldte blanke stemmesedler med krydser for ja, men det blev opdaget. Og så har der været et enkelt tilfælde, hvor en af de tilforordnede ændrede på stemmesedlerne, men det var ikke i det omfang som på Viby Kro i Ramsø, oplyser Anne Birte Pade.

Ritzau