Selv vejrguderne er imod grækerne

International hjælp strømmer til Grækenland, men ilden raser fortsat. 27 landsbyer er evakueret på Pelepones.

En mand beskytter sig fra røgen i byen Platanos i det sydlige Pelepones. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Trods indsats fra tusinder af brandfolk, soldater og lokale beboere æder flammerne sig stadig gennem Pelepones. International hjælp strømmer til Grækenland. Men naturen er imod grækerne. Den stærke blæst og tørre varme der nærer ilden fortsætter og de græske myndigheder har måttet evakuere 27 landsbyer, der er truet af flammerne.

Mens nye brande bryder ud på det katastrofeplagede Pelepones, hvor skove, plantager og huse bliver ildens bytte kæmper brandmandskab på jorden og i luften mod de enorme flammer. Men den menneskelige indsats står alene. Vejrguderne hjælper ikke til. Tværtimod.

Den rekordvarme sommer der gjort den græske natur til en krudttønde fortsætter de kommende dage med en nådesløs sol og en kraftig vind der spreder og nærer ilden.

Brandene har allerede kostet 63 mennesker livet og landet står reelt midt i en national katastrofe, hvis slutning ikke er til at få øje på i øjeblikket.

Myndighederne mener, at mange af brandene er påsatte - og syv sidder allerede fængslet og sigtet for ildspåsættelse. En video fremvist på TV-stationerne, skulle angiveligt vise en gruppe mænd i færd med at forberede en antændelse.

De græske anklagemyndigheder overvejer seriøst at tage landets antiterrorlove i brug overfor ildspåsætterne, der næppe har forbindelse til den internatonale terrorisme. De lokale spekulationer går på, at de nok snarere består af galninge med pyroman-tendenser og folk i byggebranchen der kan spekulere i at få ryddet nye områder til bebyggelse.

Det er stadig områderne på Pelepones, der er hårdest ramt. Brandene - eller rettere røgen kan ses fra rummet viser satellitfotos og på jorden daler aske fra brandene ned hundreder af kilometer væk.

De enorme brande giver også næring til det til altid ophedede politiske liv i Grækenland. Regeringen under premierminister Costas Karamanlis har udskrevet valg til midt i september og oppositionen bombarderer i disse dage den konservative regering med beskyldninger om inkompetence og for at svigte befolkningen.

Flere tusinde mennesker gik i aftes i demonstration til parlamentet med råbene "Ned med regeringen."