Politikere vil genanvende batterier

Såvel Venstre som Socialdemokraterne vil arbejde for, at batterier ikke graves ned i jorden. I stedet skal de genanvendes, lyder det.

Foto: stock.xchng Fold sammen
Læs mere

Nedgravning af brugte batterier hører 1960erne til og deponering af batterier er det sidste, vi overhovedet skal ty til herhjemme, mener Venstre og Socialdemokraterne.

Reaktionerne fra Folketingets største partier kommer, efter at Berlingske Tidende i går kunne fortælle, at kommunerne kører ni ud af ti indsamlede batterier fra de danske husholdninger på lossepladsen, hvor batterierne graves ned.

»Batterier er jo ikke nedbrydelige, så det er en stakket frist med deponering. På et senere tidspunkt bliver vi nødt til at gøre noget ved de nedgravede batterier alligevel. Derfor skal vi udvikle og benytte metoder, så vi på en rentabel måde kan genbruge batteriernes værdifulde materialer som for eksempel zink og stål. Materialer, som det danske samfund udmærket kan bruge,« siger Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo.

Han vil nu arbejde for en lov, der skal sikre, at producenterne af batterier får ansvaret for at indsamle dem og skaffe sig af med batterierne på en miljømæssig forsvarlig måde. En lov, der støtter op om EUs batteridirektiv, der netop pålægger producenterne at betale for indsamling og indvinding af batterier, i stedet for, som nu, hvor kommunerne ender med regningen. Direktivet træder i kraft i september næste år.

»Jeg vil følge op på Berlingske Tidendes artikel ved at tale med miljøministeren om det, når vi ses i august. For at sige det helt klart, mener jeg ikke, det kan være meningen, at vi samler batterierne ind, for at de skal graves ned,« siger Eyvind Vesselbo.

S: Løsning inden to år
Socialdemokraterne vil ligeledes stoppe nedgravningen af danskernes brugte batterier og ser helst et pant-system indført, som vi kender det fra flasker og dåser. Det vil ifølge partiet sikre tilstrækkeligt med batterier til, at en rentabel genindvinding vil kunne stables på benene.

»Det vil sikre en indsamlingsmængde, der kan skabe økonomisk sammenhæng i genbruget. Og danske virksomheder er jo førende på affald, energi og genbrug. Men der kan også blive tale om et producentansvar for miljørigtig bortskaffelse af batterierne,« siger Bjørn Medom Nielsen, der mener, det kan lade sig gøre, at få en rentabel og fornuftig miljømæssig model op at stå inden to år.

Han peger på, at deponering er det dårligst tænkelige vi kan gøre med batterierne.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra miljøminister Connie Hedegaard, da hun er på ferie.