Klaveret vandt over knallerten

Mange kender Simon Kvamm som den hysteriske jydetosse Baune eller den skæve cykelrytter Pim fra DR2s fredagsunderholdning »Drengene fra Angora«. Men samtidig er han sangskriver og frontfigur i bandet Nephew.

»Vi lagde karrieren om, så vores band Nephew blev en ting ved siden af. Det er der kommet nogle bedre sange ud af,« siger sangskriveren og sangeren Simon Kvamm - bedre kendt som Baune og Pim fra TV-satiren »Drengene fra Angora«. <br>Foto: Rune Feldt-Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han ligner ikke Baune. Håret er ikke skarpt tilbagestrøget, tænderne sidder ikke så luftigt, stemmen skingrer ikke løs med ultra-midtjysk accent, og han springer ikke rundt som en besat og råber: »HÅ HÅ HÅ, hold da kæft, do!«

Han har godt nok heller ikke meget lighed med den hollandske sprinter Pim, der med opretstående blåt hår og sære replikker tåger rundt på DR2's fredagsflade.

Han ligner faktisk mere en alvorlig ung mand, der ikke fjanter tiden væk med tosserier, men som tænker meget over, hvad han vil.

Hvad vil han så, 29-årige Simon Kvamm, vil han være TV-komiker eller rockmusiker?

»Jeg ved i hvert fald, hvad jeg ikke vil være. Jeg vil ikke dirigere kor, være gymnasielærer eller nyhedsjournalist på TV2,« siger han, der har et halvfærdigt studie på Musikvidenskab på Aarhus Universitet samt det meste af en journalistuddannelse bag sig.

Inde bag Simon Kvamms blå øjne lurer der en galskab. Den kommer ikke ud denne fredelige eftermiddag midt i et forårsvarmt København, hvor Simon Kvamm dagen forinden har afsluttet en hektisk periode med optagelser til »Drengene Fra Angora« på DR2, hvor galskaben får frit løb, og om få dage skal spille en række koncerter med sit band Nephew.

Rocksanger og kæmpeidiot

Simon Kvamm nøjes dog ikke med at være sjov mand på TV-skærmen. Han er lige nu i fuld gang med sit andet livsprojekt i rollen som sanger, sangskriver og keyboardspiller i rockbandet Nephew.

Bandet har eksisteret i otte år, men de fire medlemmer droppede for en del år siden livet som fuldtidsmusikere for at hellige sig andre karrierer og beholde Nephew som side-projekt i lavt gear.

Uden gearskifte og i et tempo, der absolut er sindige jyder værdigt, har Nephew indspillet en række sange sidste år. Blandt andet nummeret »Movie Klip«, der endte med at blive Ugens Uundgåelige på P3. Efter sommerferien vil bandets andet album udkomme på det nystartede Copenhagen Records. Debutalbummet »Swimming Time« fra år 2000 fik en udmærket modtagelse, men gjorde ikke Nephew til superliga-rockband med ét slag.

Rocken blev andetvalg

Til gengæld fik gruppens medlemmer gang i andre karrierer. En er læge, en anden studerende, en tredje er musikkonsulent og manager, og Simon Kvamm, ja han er kult.

Langsomt er folk ved at finde ud af, at Baune er den samme som forsangeren i den seriøse rockgruppe.

»De fleste synes, det er fedt. Men der er også enkelte, der bliver lidt skuffede og siger, øv, hvorfor nu det, prøv nu lige at stoppe det der klovneri. Ham, der synger i bandet, rockforsangeren selv, er samtidig en kæmpe-idiot som Baune. Det passer slet ikke sammen. Mange bygger jo en mytologi op omkring et band. Man danner sig nogle billeder med stoffer, hårdt tourliv og rocktekster skrevet med blod på en serviet. Sådan er det ikke med os, for jeg har nogle gange blåt hår og overskæg og snakker mærkeligt hollandsk på TV om fredagen. Så er det ikke så enstrenget. Det kan jeg godt lide - at frontfiguren ikke er ubetinget sej og rocksanger-agtig.«

Hvor fan-mails til rocksangeren Simon endnu ikke vælter ind i hundredevis, så bliver Baune til gengæld overdænget med mails, breve og fristende tilbud.

»Han har virkelig vundet genklang. Der er ekstremt mange, der melder tilbage og fortæller, at de selv kender en, der er ligesom Baune. Der er mange, der mailer og går ind og leger med, og der er kommet rimelig mange frække tilbud til ham. Ikke så mange til mig,« griner Baunes bagmand.

Benzin på spasmageren

Er der noget Baune gemt i dig i virkeligheden?

»Ja, hæ, hæ, der er da en lille snert. Baune er i høj grad inspireret af min fortid i Silkeborg, hvor mine ungdomsår til en vis grad gik med strithår, halballer og knallertkørsel på 4-gears Yamaha. Så derfor har jeg da en lille Brian i maven. Men der er jo skruet helt vanvittigt op for både idiot- og DAMP-faktoren,« siger han.

»Min opvækst var præget af, at jeg havde nogle venner, hvor vi var lidt knallertagtige, sad og drak bajere og var seje. Når jeg ikke var sammen med dem, sad jeg derhjemme og spillede klaver og var en blød dreng. Jeg syntes, det var lidt pinligt over for mine venner, at jeg spillede klaver. Jeg hadede, når de sagde, at jeg havde klaverfingre, det blev jeg flov over. De to sider kunne jeg ikke rigtig få til at hænge sammen, før jeg kom i gymnasiet og fandt ud af, jeg nok mere var til at spille klaver end til at køre på knallert,« siger Simon Kvamm, der kommer fra et hjem med masser af musik - hans far har blandt andet spillet med Henning Stærk tilbage i 60erne i Holstebro.

Klaveret vandt over knallerten, men det betød ikke, at Simon Kvamm helt droppede at dreje på gashåndtaget. Knallertbenzinen blev hældt på den indre spasmager-motor.

»Jeg har altid spillet figurer og optaget mærkelige ting på bånd sammen med mine kammerater - i gymnasiet for eksempel. Jeg har gerne villet den vej. Ikke fordi der skulle stå stand-up komiker på mit visitkort, men jeg ville gerne lave noget med TV og underholdning. Jeg kom i journalist-praktik på Metronome, hvor jeg blandt andet lavede Popstars, Big Brother og sådan noget, det var ret lærerigt. Siden kom jeg på DR Ung, hvor jeg var med til at tilrettelægge Banjos Likørstue og begyndte også at spille nogle småroller hist og her. Det førte til, at jeg blev tilbudt at være med i det da meget eksperimenterende projekt »Rockerne«.«

Tilbage til den alvorlige unge mand med ambitionerne og de to halve uddannelser. Er du der, hvor du gerne vil være?

»Jeg har egentlig altid drømt om at lave præcist det her, men ikke turdet lade mig selv tænke, at det kunne jeg komme til. Jeg har aldrig tænkt, at nu skulle jeg lige save igennem med albuerne for at komme til. Det har mere været en række små åbninger, som jeg syntes, var spændende. Det har ikke været så bevidst. Jeg er måske ubevidst meget målrettet, « siger Simon Kvamm, som man kan møde i aften på DR2 som Baune og Pim, samt som rocksanger i aften i Århus og i morgen i Radiohuset i København.

Hvad: Nephew.

Hvor: Tivoli Friheden i Århus, Radiohuset.

Hvornår: I aften i Århus kl. 19.30, 24. april. kl. 22 i Radiohuset (arrangementet strækker sig fra kl. 15 til 24)

Hvordan: Entre til Tivoli Friheden 55 kr., 100 kr. i forsalg til Radiohuset, 125 kr. ved indgangen.