Kamp om Vinter-OL afgøres i dag

Pyeongchang, Sochi og Salzburg kæmper om at få vinter-OL i 2014, og alle kandidater har deres statsledere med i Guatemala City, hvor IOC i aften placerer værtskabet.

Hvilken by skal være vært for vinter-OL i 2014? Svaret på det spørgsmål kommer i aften, hvor medlemmerne af den internationale olympiske komité IOC er samlet til session i Guatemala City.

Tre byer er med i den endelige finalerunde, og den sydkoreanske by Pyeongchang har længe været svag favorit, men der er tilsyneladende ikke den store forskel på, hvad byerne kan tilbyde, så værtskabet kan sagtens gå til enten østrigske Salzburg eller Sochi i Rusland.

Tidligere i forløbet var også Jaca i Spanien, Almaty i Kasakhstan, Sofia i Bulgarien og Borjomi i Georgien officielle ansøgere, men dem sorterede IOC fra sidste sommer.

Når Pyeongchang på papiret står en lille smule stærkere end konkurrenterne, skyldes det først og fremmest, at byen fik lidt mere ros end de andre i den såkaldte evalueringsrapport, som IOC efter besøg i alle byer offentliggjorde tidligere på sommeren. Samtidig er det bestemt ikke noget minus for Pyeongchang, at byen var tæt på at få værtskabet i 2010, som gik til Vancouver i Canada.

Det er desuden til Pyeongchangs fordel, at Salzburgs kandidatur vurderes til at være hæmmet af de østrigske dopingproblemer, som landet har kæmpet med siden vinter-OL i Torino sidste år, hvor flere østrigske deltagere blev afsløret og tildelt karantæner.

Sochi anses generelt som outsideren, og det stærkeste kort, byen ved Sortehavet har, er nok Vladimir Putin. Den russiske præsident er ankommet til Guatemala, og planen er, at han skal vise sig fra sin mest charmerende side forud for den endelige afstemning.

»Han er vores kaptjan,« som Dmitri Chernyshenko, chef for Sochis ansøgningskomité, udtalte i går til det engelske nyhedsbureau Reuters.

Men Vladimir Putin er nu ikke den eneste statsleder, der er på charmeoffensiv i Guatemala. Også Sydkoreas præsident Roh Moo-hyun, og Østrigs kansler Alfred Gusenbauer er på plads i den mellemamerikanske stat.

Når byerne kører deres statsledere i stilling, er det ikke mindst, fordi London havde stor succes med at bruge daværende premierminister Tony Blair, da IOC-medlemmerne for to år siden skulle afgøre, hvor sommer-OL i 2010 skulle foregå. Paris var favorit, men London slog den franske hovedstad på målstregen, hvilket mange mente især skyldtes en flot tale af Tony Blair.

Fortsætter tendensen, dukker der formentlig også flere statsledere op i København om to år. Her er Danmark vært for IOCs session, hvor sommer-Legene i 2016 skal placeres.

Endnu er der ingen officielle ansøgere til Legene om ni år, da det først er til september, at interesserede byer endegyldigt skal melde sig.