Foghs skattelettelser møder skepsis

Det væltede ud med milliarder fra statsministerens lommer i går. I sådan et omfang, at Helle Thorning-Schmidt (S) taler om uansvarlighed. Overvismanden advarer.

Statsministeren lufter skattelettelser til danskerne. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

For første gang åbner statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) nu for skattelettelser. Og ikke nok med det: Han lover samtidig en investeringsplan til adskillige milliarder kroner, som skal bruges til renovering af sygehuse, skoler og plejehjem:

»Vi har det mål, at skatten på arbejde skal yderligere sænkes. Skatte­lettelserne skal især gælde for de lavest lønnede. Og vi skal lave en omfattende flerårig investeringsplan i betydelig milliardstørrelse,« sagde Fogh i forbindelse med Venstres sommertræf i Fredericia, hvor også alle partiledere bortset fra Enhedslisten var inviteret.

Gaverne kommer oven i alle de milliarder, der blev delt ud i foråret til kommunerne og i trepartsaftalerne med fagforeninger.

Foghs skatteudspil støttes af de Konservative og Ny Alliance, mens de Radikale er mere forbeholdne: »Jeg gad nok se de økonomiske beregninger. Det er jo ikke bare et spørgsmål om at bygge nye toiletter. De skal også gøres rene så penge til driften skal findes oveni,« konstaterede partileder Margrethe Vestager.

Helle Thorning-Schmidt (S) var endnu mere skeptisk: »Det er ikke ansvarligt, det der foregår i øjeblikket. Man kan ikke både love skattelettelser og massive forbedringer af velfærden. Du kan ikke bruge pengene to gange.«

Også overvismand Peter Birch Sørensen advarer mod skattelettelser: »Det er bestemt ikke oplagt at snakke om skattelettelser. Der er ikke behov for at pumpe flere penge ud til forbrug lige nu, hvor der er mangel på arbejdskraft, nærmest tværtimod,« siger han.

Fogh vil ikke fortælle, hvornår skattelettelserne kommer, eller hvor store de bliver. Det vil han først løfte sløret for i slutningen af denne måned.

»Hvis man bare giver ufinansierede skattelettelser på toppen af en højkonjunktur, kører økonomien i grøften. Venstre står vagt om, at det er holdbart. I dag er der mangel på arbejdskraft, og det er man nødt til at tage hensyn til, når man tilrettelægger økonomi- og skattepolitikken,« sagde Fogh.