Dagen derpå uden hoved på

Den bedste måde at forebygge de tømmermænd, der følger i kølvandet på en våd nytårsaften, er at drikke rigeligt med vand eller holde igen med de våde varer.

Beklager at måtte sige det. Den eneste effektive forebyggelse mod tømmermænd er og bliver at minimere sit indtag af alkohol. Graden af tømmermænd er nemlig næsten altid proportional med indtagelsen af alkohol.

Det siger alkoholforskeren, professor Morten Grønbæk fra Statens Institut for Folkesundhed, her forud for et af årets festlige højdepunkter, nytårsaften.

Morten Grønbæk giver ikke meget for de mange husmandsråd, der angiveligt skulle kunne forebygge tømmermænd.

»Der florerer mange myter om, at man kan undgå tømmermænd, hvis man drikker piskefløde eller olivenolie, før man drikker alkohol. Men det er der absolut intet videnskabeligt belæg for. Hverken olien eller piskefløden bliver i øvrigt liggende i mavesækken, men indgår i den almindelige fordøjelse,« siger Morten Grønbæk:

»Årsagen til, at man får tømmermænd, skal søges i det faktum, at alkohol er vanddrivende. På en aften, hvor man drikker alkohol, tisser man meget mere væske ud, end man får ind. Resultatet er dehydrering, fordi alkoholen har trukket for meget væske ud af kroppen. Det er denne dehydrering, der er hovedårsag til hovedpinen og de øvrige ubehageligheder, der samlet betegnes som tømmermænd.«

Alkoholen påvirker også søvnen. Man sover uroligt, vågner, skal måske ud at tisse i nattens løb. Og når man vågner, er man overhovedet ikke udhvilet, selvom man har sovet længe.

Alkohol irriterer også mavesækkens slimhinder. Det hæmmer fordøjelsen med for meget mavesyre til følge, og det er denne syre, der er årsag til kvalmen og brækfornemmelserne.

Er man disponeret for migræne eller anden form for hovedpine, skal der ofte kun et glas eller to til, før hovedpinen banker på dagen derpå.

Ifølge Morten Grønbæk er det bedste, man kan gøre for at forebygge tømmermænd, at drikke rigeligt med vand i aftenens løb.

»Helst et glas vand for hver genstand. Og så skal man aldrig drikke på tom mave. Spiser man samtidig, vil alkoholen optages langsommere, og man vil føle sig mindre beruset.«

Men man skal huske på, at den mængde alkohol, man får ind i kroppen, er den samme, uanset om man indtager den på tom mave, eller om man har spist. Selvom der er individuelle variationer, så har alkohol en ret konstant omsætningshastighed.

»Det kan godt være, man føler sig mindre beruset og mere frisk af at drikke to kopper stærk kaffe eller af at danse eller gå en rask tur. Men det forbrænder man ikke mere alkohol af,« siger Morten Grønbæk.

Spis salt til

Som hovedregel forbrænder mænd én genstand i timen, mens kvinder skal bruge halvanden time på at forbrænde en genstand som f.eks. en øl eller et glas vin.

Dagen derpå gælder det om at få genskabt kroppens væske- og saltbalance. De fleste, der har prøvet at have tømmermænd, ved, at man er voldsomt tørstig. Samtidig har man en uimodståelig trang til saltholdig mad. Pommes frites, hotdogs, bacon, pizza og lignende junk-food. Det er kroppens måde at minde om, at man har mistet en masse vand og salt aftenen og sikkert også natten før.

Så hvis man kan huske det, så er det en rigtig god idé at spise en spegepølsemad og drikke rigeligt med vand, inden man går i seng nytårsnat/morgen.

Er skaden sket. Vågner man nytårsmorgen og vånder sig »aldrig mere alkohol, aldrig mere.....«, kan sukkerholdige drikke som juice og sodavand gøre underværker. Det skyldes, at en lever på overarbejde ikke kan nå at omsætte så store mængder alkohol, som der hyppigt indtages en nytårsaften. Derved hæmmes kroppens stofskifte og evne til at omsætte sukker. Og et blodsukker i bund er yderligere med til at forstærke følelsen af utilpashed.