Bistik i sommervarmen

Hvert år behandles op mod 10.000 mennesker for insektstik på skadestuerne i Danmark. Hvis du i løbet af sommeren skulle blive stukket kan du med vores videoklip få råd til hvilke forholdsregler du bør tage. VIDEO: Tip hvis du bliver stukket af en bi

Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere

I de kommende uger guider Berlingske.dk i samarbejde med ASF-Dansk Folkehjælp om farerne i sommer-landet. Få tip til ved hjælp af videoindslagende om hvilke forholdsregler man bør tage når skaden er sket.

Bistik

Hvert år behandles op mod 10.000 mennesker for insektstik på skadestuerne i Danmark. I de fleste tilfælde er stikket harmløst og medfører øm hævelse og kløe, men i nogle tilfælde er der farlige allergiske reaktioner.

Hvis der opstår kvalme eller svimmelhed bør man straks søge lægehjælp. Opstår der brystsmerter, voldsomme hævelser i ansigtet eller åndedrætsbesvær skal man omgående tilkalde ambulance.

Bien stikker normalt kun, når man forstyrrer dens bo eller på anden måde generer den. Den stikker med en brod, der er forsynet med kraftige modhager. Når bien har stukket, efterlades brodden med en giftblære, der fortsætter med at pumpe gift i såret.

Hvis man bliver stukket, er det vigtigt at fjerne brodden uden at presse mere gift ind i huden. Brodden kan skrabes af med en negl, et kreditkort, en nål eller lignende.

Derefter kan man forsøge at suge giften ud af huden ved hjælp af en giftsuger, der kan købes på apoteket. Giftsugeren placeres over biddet, hvorefter man trækker opad i dens stempel for at suge giften ud (gentages 2-3 gange). Stikstedet kan efterfølgende smøres med creme, som modvirker kløe og mindsker hævelsen (hydrocortisoncreme eller antihistamincreme).