Bend It Like Beckham

Fra midtbanespiller over Manchester United til mediefænomen. 31-årige David Beckham ramte endnu en gang overskrifterne, da han i ugens løb bekræftede skiftet fra fodbold på højeste niveau til en klub nær Hollywood.

David Beckham er blevet så stort et ikon, at fodbolden efterhånden er kommet i anden række. På billedet til venstre ses han i forbindelse med en promotion-begivenhed i Tokyo, som ikke havde noget direkte med fodbold at gøre. Til højre er han fanget i en venskabskamp mod Brøndby i 1998, mens han spillede for Manchester United og fodbolden blev var det primære. Foto: Niki Nikolova Fold sammen
Læs mere

Som min far gjorde det for mig, som din far sikkert gjorde det for dig, var det også David Beckhams far, der introducerede fodboldspillet for sin søn.

Far Ted spillede divisionsbold hos Kingfisher, et lokalt hold, der aldrig slog helt igennem, hvad mor Sandra, David, storesøster Lynne og lillesøster Joanne nu aldrig lod sig slå ud af. De stod på sidelinien og fulgte med - ikke bare tit og ofte - men i hver weekend sæsonen ud.

Fra David var syv år, kom han også med om onsdagen, da fodboldanlægget Wadham Lodge ikke lå mere end ti minutter væk. Far Ted og David kørte derned via en lang vej med rækkehuse på begge sider. Nede for enden drejede de ind ad en stor, blåmalet træport, videre over den første parkeringsplads til den anden parkeringsplads, som mundede ud i træningsbanen. Wadham Lodge var lavet af orangefarvet grus og slagger, med rigtige målstolper og net i hver ende. Der var en lav mur rundt om banen, nedsænkede spillerbænke, og som David Beckham husker det, lignede omklædningsrummene noget fra bunden af fjerde division. Gulvene var mudrede, belysningen var mangelfuld, det dryppede fra rørene i brusebadet, mens lugten af kamfer ramte lige i fjæset, så snart døren blev åbnet.

For David på syv år kom drømmene dog hurtigt. Det var her, han selv ville spille fodbold en dag.

Engelsk middelklasse

David Robert Joseph Beckham blev født den 2. maj i Leytonstone, London. Far Ted var køkkenmontør, mor Sandra en gedigen frisør, dét var middelklasse på engelsk, alt imens morfar Joe ordnede paragrafferne i trykkerbranchen så godt, at han kunne betale for Davids fodboldskole.

Manden bag fodboldskolen var ingen ringere end Manchester United-legenden Bobby Charlton, som 11-årige David får et fast håndtryk af på et billede i bogen »David Beckham - inderside«. David er stolt, for han var ikke bare med på fodboldskolen, han var den bedste af alle smådrenge og sikker vinder af de tekniske øvelser, der udfoldedes på Old Trafford, som senere blev stedet og stadion, på hvilket David Beckham voksede fra midtbanespiller til Manchester United-spiller med format.

Selv om historien er fascinerende, selv om anekdoterne er mange, så lad os blot springe frem til sekvensen, der med ét rykkede Beckham over i klassen for dem, hvor knoldesparkeri ikke er nok.

Fodboldhukommelsen donger op med en kamp i august 1996. Manchester United møder Wimbledon, og de røde djævle fører 2-0 over The Crazy Gang på et tidspunkt, hvor Wimbledon-målmand Neil Sullivan er løbet langt ud i straffesparksfeltet.

David Beckham bruger fodboldpæren, har overblikket og skyder fra midterlinien med højrebenet. Øjeblikket er klimaks, når Beckhams to største forcer, overblikket og sparketeknikken i højrebenet, forenes i finurligt samspil. Bolden flyver, flyver og flyver af sted i en bue, og Sullivan når ikke tilbage. Nettet blafrer, fansene, Manchester United og David Beckham er ellevilde.

Selv Alex Ferguson, United-manageren, som stadig trækker i trådene derovre, måtte tage sig til hovedet over det mageløse mål og kunne samtidig konstatere, at han selvfølgelig ikke tager fejl - med reference til de kritikere, der ikke brugte venlige og små gloser, da Alex Ferguson før 1995-1996-sæsonen bebudede, at klubbens unge spillere sagtens kunne tage over fra de rutinerede kræfter, som just var stoppet.

David Beckham havde stadig bumser dengang, mens Peter Schmeichel, Roy Keane og Eric Cantona tilhørte den trofaste trio. Sammen vandt de mesterskaber og pokaltitler på stribe. Og alle - på nær Cantona - var vigtige brikker i succesåret over dem alle, 1999, hvor United triumferede med sejre i Premier League, FA Cup'en og Champions League.

[TEKST]David Beckham debuterede [/TEKST]for det engelske landshold i 1996 i en kamp mod Moldova. Anførerbindet trak han første gang over armen i november 2000, da den midlertidige landstræner Peter Taylor ville forsøge noget nyt.

[MELLEMRUBRIK]Fuckfinger-reaktion

[/MELLEMRUBRIK][TEKST]På trods af højrebenet, på trods[/TEKST] af overblikket er David Beckham aldrig blevet tildelt de største anerkendelser i fodboldverdenen. Hvor han har måttet nøjes med et par andenpladser i FIFA-kåringer, kan Beckham til gengæld prale med at være den eneste englænder, der har scoret i tre VM-slutrunder, under hvilke Beckhamaniaen nu aldrig holdt særlig længe, fordi England skuffede som hold.

Efter 1998-udgaven blev Beckham tilmed kastet ud i sin største krise, der udsprang af en dum handling, et spark på argentineren Diego Simeone, som dommer Kim Milton Nielsen takserede til et rødt kort.

For førte gang skulle Beckham for alvor forholde sig til modgang, til at mange på lægterne svinede ham til. Hetzen kulminerede velsagtens under en kamp mod Portugal ved EURO 2000, hvor tilskuere råbte »vi håber, dit børn dør af kræft«, hvilket Beckham responderede med en fuckfinger.

Om det hele vitterlig kom så langt ud, at Beckham var på nippet til at boykotte alt, alle og landsholdet, melder historien intet om.

På den sportslige front kan det blot konstateres, at Beckham i efteråret fik silkesnoren af Englands nye landstræner Steve McClaren, der i lighed med Real Madrid-træner, Fabio Capello, ikke vil gøre brug af midtbanespillerens evner.

Capello har i hvert fald meldt ud, at David Beckham kun må træne med - ikke spille - i løbet af foråret, inden englænderen til sommer iklæder sig Los Angeles Galaxys dress.

[MELLEMRUBRIK]David, Posh og pop

[/MELLEMRUBRIK][TEKST]Det var i 2003, at David Beckham[/TEKST] skiftede hjerteklubben United og nummer 7 ud med nummer 23, men inden kapitlet om entréen i den spanske kongeklub, Real Madrid, foldes ud, er det på tide at introducere Beckhams bedre halvdel, den tidligere Spice Girl, Posh Spice alias Victoria Beckham, førhen Victoria Caroline Adams.

Hun er mørkhåret, stadig mager, og hukommelsen fortæller intet om, hvad hun har bedrevet, siden pigepopgruppen var stor i halvfemserne.

Rygterne fortalte på den anden side i 1997, at Becks og Posh datede, og de sagde så ja til hinanden i juni 1999 på Luttrellstown Castle i Irland. OK! - et magasin - betalte en million pund for eksklusivrettighederne til at bringe billeder og artikler fra brylluppet, og mere end 400 mennesker var ansat med det formål at servicere under receptionen, hvilke oplysninger snildt og fornemt lægger op til en gammel Alex Ferguson-udtalelse.

»Davids liv tog en anden drejning, da han mødte sin nuværende kone. Hun var pop, og David tog det til sig. Og han udviklede denne mode-ting. Jeg så på nærmeste hold transformationen til en andet menneske.«

Eller som samfundsforsker og lektor ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, analyserer.

»Der er ingen tvivl om, at Beckham startede med at blive stor på fodboldbanen. Parallellen til Laudrup er synlig, de har begge en flegmatisk tilgang. Man ser sjældent smerten og glæden. Fodbold er noget, man bare kan, så simpelt ser det ud.

Dét er lettere for en stor gruppe af fodboldtilhængere enten at elske eller hade en spiller som Rooney, der er fandenivoldsk. Beckham og Laudrups forhold til tilskuerne er ikke præget af så meget intensitet - men de har begge opnået stor respekt og anerkendelse for deres tekniske finesser og evne til at kunne afgøre ting på egen hånd. Hvor Laudrup blot trak privatlivet mere til sig, har Beckham gjort det modsatte. Han har selv truffet et valg og må være fascineret af det, jeg kalder mellemscenen.«

Forscenen er, ifølge Johannes Andersen, fodboldbanen, den ramme, som Beckham egentlig udmærker sig i. Mellemscenen er det forum, hvor han offentligt og mere eller mindre beregnende deler ud af sit inderste.

»Beckham har været foregangsmand for en bevægelse, og medierne æder alt. Når man først er kommet ind på mellemscenen, kommer man ikke sådan ud igen. Der er ufattelig mange spil kørende, og man kan blive afhængig af det. Der kan heller ikke kun være fodboldmæssige tanker bag Beckhams forestående skifte. Han skal spille i USA, hvor der er masser af gossip, det et tæt på Hollywood, så mon ikke, han ender dér,« siger Johannes Andersen.

[MELLEMRUBRIK]Styret af organisation

[/MELLEMRUBRIK][TEKST]Apropos omtale og for at vende tilbage[/TEKST] til Beckhams tilblivelse i Real Madrid-trøje nummer 23, var eksempelvis lægetjekket et mediestunt af de store. 543 journalister fra 25 lande stod på tæerne af hinanden i basketballhallen Raimundo Saporta, hvor midtpunktetet David Beckham ikke sagde en eneste lyd men blot lagde sig mageligt på briksen.

Den spanske fodboldavis Marca udkom i øvrigt med et otte siders tillæg om ikonet hver dag i ugen op til præsentationen.

Beckhams Real-tid begyndte på smukkeste vis med glimrende fodboldspil, og alt var lige i kassen, indtil en kvinde ved navn Rebecca Loos i april 2004 i et interview i News of the World indrømmede, hvordan hun i en tid havde sms-flirtet med og været en »alternativ kone« for David Beckham.

Avisartiklen fik mediemaskinen til at buldre, men hvad der reelt er op og ned, sandt eller falsk, det kan være en speget sag.

Det skulle nok være i henhold til sandheden, at Rebecca Loos var den eneste på SFX-kontoret i Madrid, der snakkede både engelsk og spansk. Og netop derfor blev hun sat på opgaven som assistent for familien Beckham: David, konen, Brooklyn og Romeo, som siden har fået lillebroderen Cruz.

SFX er navnet på det marketingsfirma, der i en årrække hjalp David Beckham med et opbygge så stærkt et brand, at Pepsi, Gillette, Vodafone, Adidas, Marks & Spencer og andre større foretagender kaster millioner af engelske pund efter ham, ligesom London gjorde brug af UNICEF-ambassadøren Beckham i OL 2012-bestræbelserne.

Om det var SFX, der engang »fandt på«, at David Beckham - under en ferie på den franske riviera - skulle iføre sig en sarong designet af Jean-Paul Gaultier, vides heller ikke, men billederne gik verden rundt i en styrkelse af Beckham-brandet som metroseksuelt modeikon.

Administrerende direktør i Promovator, der gerne professionaliserer sponsormarkedet i Danmark, Jeppe Madsbad Lauritzen, er ikke i tvivl om, at Beckham i den grad styres af en velsmurt organisation.

»For det er nødvendigt at undgå alt for store skandaler. Og det har Beckham trods alt formået. Ved at »købe« David Beckham i dag, får man et brand, der taler til alle. Til drenge, piger, kvinder, fyre, europæere, asiater og inden længe amerikanerne. Han er smuk, sympatisk og en holdspiller, der er ikonernes ikon,« siger Jeppe Madsbad Lauritzen.

[MELLEMRUBRIK]Større end spillet

[/MELLEMRUBRIK][TEKST]Los Angeles Galaxy betaler altså[/TEKST] 280 millioner kroner om året for en mand, der er vokset ud over kridtstregerne. David Beckham, som har skrevet under på en femårig kontrakt, er ven med jetsettet, Tom Cruise, andre kendisser - og vil med lidt held løfte den amerikanske fodboldliga, MLS, op fra middelmådigheden til toppen, hvad dog hverken lykkedes for Péle, Beckenbauer eller Cruyff i 70erne.

Men havde de, inden de forsøgte at få amerikanerne til at spille bold, kringlet verden og livet som Beckham?

»Gør som Beckham« eller »Bend It Like Beckham« er titlen på en film fra 2002, der handler om at jagte målet og kæmpe for sagen, hvilket hovedpersonen, en fodboldgal og glad pige, gør. Med succes.

David Beckham er nået længere, end han umiddelbart drømte om. Wadham Lodge, banen med det orangefarvede grus og slagger tæt på barndomshjemmet, er ingenting i forhold til Old Trafford, Santiago Bernabeu og Home Depot Center, Los Angeles Galaxys stadion, der også huser mediefænomenets fodboldskole for unge talenter.

David Beckham blev superstjerne, jeg blev sportsjournalist. Mit skrivebord er lysebrunt, og jeg sidder ofte foran computeren. Men det går lige an, det handler jo om fodbold, spillet min far præsenterede mig for. Hvad blev du?