»Jeg bruger flere penge, end jeg har«

Rejser og byture. Lærerstuderende Mikkel Koudal Jørgensen kender alt til, hvordan kassekreditten bliver til et lån. Men han er ikke bekymret for, at det ikke kan betales stille og roligt af, når han snart er færdiguddannet.

Foto: Peter Helles Eriksen

Mikkel Koudal Jørgensen fra Søborg er en del af statistikken, der viser, at de unge låner penge for at fodre et stort forbrug under deres studietid. Han skylder både i banken og til staten, og han kan aldrig rigtig finde ud af, hvor pengene forsvinder hen.

»Min grundindstilling er, at jeg ikke tænker så meget over penge. Jeg bruger dem, hvis jeg skal, og så må problemerne komme bagefter. Det er ikke en skandale, hvis der ryger 500 kroner her og der,« forklarer han.

Sammen med kæresten Anette bor han i en billig etværelseslejlighed i Søborg og har ingen særligt store udgifter. Selv om kassekreditten regelmæssigt vokser ved siden af hans SU, bekymrer det ham ikke synderligt. For om et års tid kan han begynde at undervise i matematik, musik og idræt, og den månedlige lærerløn vil regelmæssigt komme ind på hans konto.

Fortryder intet
»Jeg har en kassekredit på 15.000 og et forbrugslån på 60.000. Hver gang, der kommer en vis størrelse på kassekreditten, vil banken gerne snakke med mig. De ringer nok igen snart,« siger han ubekymret. Pengene er forsvundet i Thailand og Mexico og ind bag baren i Danmark. Men det er lige så meget det generelle forbrug, der altid efterlader kontoen med lidt mere minus end plus. Udover kassekreditten og forbrugslånet har han en samlet studiegæld til staten på 50.000 kroner og et lån til en ejerlejlighed, hvor forbrug og finanskrise har ædt friværdien op.

Forbruget startede allerede i gymnasiet, selv om Mikkel Koudal Jørgensen boede hjemme og ikke betalte husleje. Især efter en nætterne i byen kunne han blive ved med at trække gule Dankort-kvitteringer op af lommen. Således nåede den første kassekredit op på minus 16.000 kroner, da studenterhuen sad på hovedet i 2003. Men han har ikke været ked af sin økonomiske situation hverken før eller siden,

»Jeg fortryder ikke noget, og jeg ville tage de samme lån igen. Jeg synes ikke, at min økonomiske fremtid ser slem ud, det ødelægger ikke noget for mig,« siger Mikkel Koudal Jørgensen.