Venstre og Socialdemokratiet afviser skatteanbefaling fra OECD og IMF

Et stort flertal i det danske Folketing er afvisende over for anbefalinger fra toneangivende økonomiske organisationer om at sænke topskatten for at fremme væksten i Danmark.

Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet tvivler på, at en lempelse af topskatten skaber vækst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne kan kigge langt efter en lempelse af topskatten, selv om eksperterne i både OECD og IMF anbefaler at få skatten på den sidst tjente krone sat ned for at fyre op under væksten i Danmark. Anbefalingen får en kold skulder af de store partier – herunder det parti, der ifølge meningsmålingerne står til at overtage regeringsmagten efter det kommende valg.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engebrecht, peger på, at OECD kommer med to hovedanbefalinger, hvoraf den ene afvises og den anden er en del af partiets planer.

»Der er jo to væsentlige anbefalinger. Der er ikke politisk opbakning til at lette marginalskatten, men øget investering i forskning og udvikling til 130 procent af det nuværende niveau er en del af vores plan. Det vil være med til at øge væksen i samfundet og skabe det, vi skal leve af i fremtiden,« siger han og tilføjer, at skattelettelser ikke er den mest hensigtsmæssige måde at skabe vækst på i dansk sammenhæng.

»Der foregår jo en akademisk diskussion om virkningen af skattelettelser, og vi stiller os tvivlende over for, om det er et gavnligt virkemiddel,« siger Benny Engelbrecht.

Anbefalingen om en lavere skat på den sidst tjente krone kom fra IMF i sidste uge. IMF fremhæver at en sænkning af marginalskatten skal få de danskere med de højeste indkomster til at arbejde noget mere.

Men trods de klare budskaber fra to af de førende internationale organisationer er man hos det nuværende regeringsparti Venstre også afvisende over for ideen om en lavere topskat.

»Anbefalingerne fra OECD er værd at lytte til. Men det betyder ikke, at vi skal gå ind og gennemføre dem. Så kan vi bare lade OECD overtage vores økonomiske politik,« siger finans- og økonomiordfører for Venstre Jacob Jensen.

»Vi har lanceret et skattestop. Hvis der bliver mulighed for at sænke skatten, vil vi gøre det for de laveste indkomster. Jeg ved ikke, om det er meget dyrt, men det er vores prioritering. Det handler også om den principielle tilgang, at dem, som har de laveste indkomster, skal have lidt mere til sig selv,« siger Jacob Jensen, der erkender, at der i valgkampen er for lidt fokus på, hvordan man får skabt de værdier, som fremadrettet skal give mere velfærd.

Fra de to store støtttepartier på hver af fløjene, Dansk Folkeparti og SF, er der heller ingen støtte til lempelser af topskatten, der jo lægger en yderligere skat på 15 procent på lønindkomst over 513.400 kroner efter arbejdsmarkedsbidrag. Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen siger:

»Det er ikke der, vi mener, at der skal lettes. Vi har ikke noget imod skattelettelser, hvis der er penge til det. Men vil vil hellere lette i bunden på beskæftigelsesfradraget. Det vil også være med til at tage noget af lønpresset, når vi har højkonjunktur,« siger han.

Han godtager heller ikke nødvendigvis OECDs vurdering af effekten af en lempelse af topskatten.

»Det kan godt være, at OECDs regneark siger dette. Men er det sandheden? Når jeg taler med folk, der betaler topskat, så er det jo ofte folk, der ikke kun arbejder 37,5 timer om ugen, og de vil gerne have mere tid til sig selv,« siger han.

Siden valget blev udskrevet har politikerne lovet adskillige milliarder til velfærd, i tilfælde af at de vinder valget. Men der er ikke så megen fokus på, hvordan pengene skal skaffes.

»I forhold til løfterne, så er der jo gået valgkamp i den. Hvor mange milliarder vil du sætte af? Men det er ærgerligt, at der ikke er mere fokus på, hvordan pengene skal bruges, og hvor de skal komme fra. Der er et råderum på 24,5 mia. kr. frem til 2025 – alt derover skal findes. Der mangler en hel del, og Socialdemokratiet sagde vist, at nogle milliarder kr. skal skaffes ad »anden vej«. Så kan man som borger godt blive lidt nervøs,« siger René Christensen.

SFs finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er helt uenig med OECDs konklusioner.

»Det, som OECD ikke har fokus på, er det, som vi i Danmark har stor fokus på. Det er, at uligheden ikke stikker helt af. Der er givet en række skattelettelser på aktier og til de højeste indkomster. Det her er mere af det samme,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

I forhold til produktiviteten, så arbejder danskerne allerede en del. Den progressive måde, vi betaler skat på, skal vi bevare og udbygge, mener Lisbeth Bech Poulsen, der endvidere foreslår, at danskerne også skal betale topskat af deres aktieindkomst.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) finder det »dybt beklageligt«, at Venstre og Socialdemokratiet går til valg på at gøre »det stik modsatte« af anbefalingerne fra OECD og IMF.

»Vi risikerer at miste både velstand og arbejdspladser med den kurs. Nej, lad os nu i stedet lytte til dem, der har forstand på økonomien – og arbejde for at sænke skatten for danskerne – både på indkomst og på kapital,« siger han.