Tilfredshed med investeringsrådgivning falder

Flere og flere investorer vil have rådgivning, men tilfredsheden med rådgivningen falder samtidig en smule.

Danske investorer i investeringsforeninger er blevet lidt mere utilfredse, viser ny rundspørge. Arkivfoto af den danske Nasdaq OMX-børs. Fold sammen
Læs mere

Danskerne er vilde med at placere deres penge i investeringsforeninger. De fleste af dem er knyttet til en bank, og danskerne efterspørger også i stigende grad rådgivning i banken i forbindelse med deres investering.

Samtidig er tilfredsheden med rådgivningen trods et højt niveau på retur i den store analyse af investorerne, som Finansdanmark laver hvert andet år.

Birgitte Søgaard Holm, direktør, Investering og opsparing i Finansdanmark, peger på en mulig årsag til den vigende tilfredshed.

»Vi noterer os, at der er en vigende tendens i tilfredsheden med rådgivningen. En forklaring på det kan være den store fokus på investeringsomkostningerne, og så har 2018 jo været et svært investeringsår,« siger hun.

Den øgede efterspørgsel på rådgivningen tilskriver hun udviklingen i sammensætningen af investorer.

»En forklaring kan være, at der er en stigning i 65 plus-segmentet – den gennemsnitlige investor er blevet ældre, og der kan være en sammenhæng med det større behov for rådgivning,« siger hun.

Grundlæggende viser rundspørgen, der er udført af Gallup, at der er høj tilfredshed med de råd, som kunderne får i banken, blandt dem der bruger banken. Men en større andel af »gør-det-selv- investorerne« synes de får for lidt information.

»Den overordnede konklusion er, at de, der søger råd, er glade for dem. Der er desuden også en større andel end tidligere, der angiver, at de har et behov for rådgivning – kunderne bruger i stigende grad banken,« siger Birgitte Søgaard Holm.

I det seneste år er investeringerne af frie midler i foreningerne steget til omkring 9.700 milliarder kroner. Investorerne overlader ifølge rundspørgen i højere grad investeringer til banken, og især de ældre investorer bliver flere og står nu for næsten halvdelen af markedet.

Andelen af investorer, der ønsker selv at tage del i beslutningerne, er faldet, mens andelen gør-det-selv-investorer er nogenlunde stabil.