Tesla er på vej med verdens største batteri

Foregangsmanden inden for elektriske biler er på vej til at bygge det største batteri, verden nogensinde har set. Men konkurrenterne er ikke langt bagefter.

Teslas adm. direktør Elon Musk står i spidsen for at bygge verdens største batteri i Australien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake/Ritzau Scanpix

Verdens største lithium-ion-batteri er på vej til at blive endnu større og dermed verdens største et stykke tid endnu. Det står klart, efter det franske energiselskab for vedvarende energi, Neoen, tirsdag oplyste, at det har indgået kontrakt med Tesla om at udvide kapaciteten ved sit Hornsdale Power Reserve i South Australia med 50 procent til 150 megawatt og 193.5 MWh, megawatttimer.

Formålet er at stabilisere Australiens skrøbelige elnet, som i hurtigt tempo er udvidet med vedvarende enegikilder, hvilket har vist sig at gøre det ustabilt.

Ifølge Financiel Times har den australske regering lovet op til 72 mio. dollar til projektet som tilskud og lån til at udvide det sydaustralske batteri, der oprindeligt blev bygget i 2017 på kun 100 dage af Teslas grundlægger Elon Musk – i øvrigt efter et væddemål om, at han kunne løse statens energikrise.

Batteriet er forbundet til en vindmøllepark og har kapacitet til at levere strøm til omkring 30.000 hjem i en time. Ifølge Neoen har batteriet allerede sparet forbrugere for 50 mio. dollar i dets første driftsår.

»Udvidelsen af ​​Hornsdale Power Reserve demonstrerer de kritiske og flere roller, som batterier vil spille i fremtidens net,« siger Louis de Sambucy, administrerende direktør for Neoen Australia, ifølge Financial Times.

Australien udvider sine kilder til vedvarende energi op til fem gange hurtigere end USA, Kina eller EU målt per indbygger, og de står nu for mere end en femtedel af Australiens elproduktion.

Udvidelsen i Hornsdale Power Reserve skal være afsluttet i 2020, men konkurrenterne puster Tesla i nakken. Rivaliserende projekter i blandt andet USA truer med at stjæle kronen som verdens største lithium-ion-batteri.

Eksempelvis annoncerede Florida Power and Light Company i marts sine planer om at bygge verdens største solcelledrevne batterisystem med 409 MW kapacitet. Det svarer til ca. 100 mio. iPhone-batterier, og det forventes klar i 2021.