Talerør for 870.000 danskere: Han er blandt landets mest magtfulde personer

I 1986 var han med til at stifte det, der siden er blevet en af de største interesseorganisationer herhjemme målt på antal medlemmer. Derfor bliver der som regel også lyttet på Christiansborg, når 74-årige Bjarne Hastrup hæver stemmen. Det gjorde han i sidste uge.

Som adm. direktør i interesseorganisationen Ældre Sagen er Bjarne Hastrup talerør for over 870.000 medlemmer, hvor af hovedparten har rundet de 65 år. Her ses han (forrest) under en debat i februar 2019 om sundhed, ældrepleje og værdig tilbagetrækning sammen med partiformand i DF Kristian Thulesen Dahl, statsminister Mette Frederiksen (S) og partiformand Søren Pape Poulsen (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

»Vi har fået nok nu,« lød det i et fast tonefald fra adm. direktør Bjarne Hastrup, da han i sidste uge i et interview med Berlingske løftede sløret for, at Ældre Sagen vil til at låne penge ud – i protest mod stramme lånevilkår for det grå guld.

Han har brugt de seneste 34 år af sit 74-årige liv på at bygge det op, der i dag kan kaldes en af landets stærkeste lobbyorganisationer. En velsmurt maskine, som sidste år havde indtægter for godt 182 mio. kroner fra medlemskontingenter. Og antallet af medlemmer synes at være i evig fremgang.

Ved udgangen af 2018 var der 846.600. Nu er der over 870.000 medlemmer, hvoraf 78 pct. er 65 år eller ældre. Det skal ses i lyset af, at denne befolkningsgruppe tæller i alt 1,1 mio. personer i Danmark.

Derfor spidser politikere og beslutningstagere ofte også ører, når han blander sig i den offentlige debat som talerør for de ældre – som han blandt andet har skaffet ældrecheck, ældremilliard og værdighedsmilliarden. Og nu vil han altså skaffe billigere finansiering til dem, som har fået nej i banken til at »spise« mursten eller købe en bolig.

»Jeg har rejst problematikken over for realkreditten og bankerne, men jeg kan ikke få dem til at rykke sig,« sagde han i sidste uge til Berlingske og afslørede i den forbindelse, at Ældre Sagen som konsekvens af det har stiftet et ejendomskreditselskab under navnet AION.

Interesserer sig ikke for magt

Lobbyist er dog ikke en betegnelse, som Bjarne Hastrup bryder sig om at få trukket ned over hovedet.

»At være lobbyist er noget med at give penge til politikerne på Christiansborg. Det kunne vi aldrig drømme om. Vi er en social humanitær organisation. Jeg vil snarere kalde os en samarbejdende part med den offentlige sektor,« har han tidligere udtalt i et interview med mediet Zetland.

Han vil heller ikke erkende, at han har magt. Eller anerkende, at det antal personer, han repræsenterer, giver magt:

»Nej, det gør jeg ikke. Jeg interesserer mig ikke for magt. Jeg vil hellere sige, at vores indflydelse er stor. Da regeringen ville skære i boligydelsen, var det ikke vores størrelse, men vores gennemregnede eksempler, der gjorde udslaget sammen med pressens fokus,« lød det i interviewet med Zetland.

Til gengæld har han slået sig ned med sin hustru i en lejlighed på tredje sal midt i magtens centrum med Nationalbanken, børsbygningen og Christiansborg blandt sine nærmeste naboer. Dermed kan han hurtigt stå klar med Ældre Sagens synspunkter og beregninger, hvis der er bud efter ham under de politiske forhandlinger.

»Jeg fortæller ikke medlemmerne, hvad de skal stemme. Vi er meget forsigtige partipolitisk. Men jeg kan føre en sag frem på medlemmernes vegne, og så kan de gå ind og se, hvilke partier der har støttet sagen, og hvilke der ikke har,« udtalte Bjarne Hastrup i begyndelsen af året i et større interview med Berlingske.

Skriver mens andre slikker sol

Han er opvokset på Østerbro i København og blev færdiguddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i 1972. Frem til midten af 1980erne gjorde Bjarne Hastrup karriere i erhvervsorganisationen Håndværksrådet. Og i 1986 var han med til at stifte Ældre Sagen, som i dag har 215 lokalafdelinger, 20.000 frivillige og et sekretariat med omkring 140 ansatte.

Sideløbende med sit arbejde i Ældre Sagen har Bjarne Hastrup en stribe bestyrelsesposter, ligesom han underviser som ekstern lektor ved Københavns Universitet. Han er i det hele taget meget aktiv i den offentlige debat om social velfærd i Danmark og har skrevet en hel række bøger og artikler om emnet.

Da Berlingske interviewede ham i sidste uge vedrørende de ældres lånemuligheder, indledte han da også med at undskylde, at han ikke havde været tilgængelig.

»Jeg har været bortrejst i sidste uge for at sidde nede i et refugium i Sydfrankrig og skrive. Når alle andre ligger på maven og får sol på ryggen, sidder jeg og skriver en bog. Det er min bog nummer 20,« fortalte Bjarne Hastrup.