Tag hul på snakken om alkoholproblemer

Undgå at samtalen om alkoholindtag bliver et angreb. Det gælder om at finde den rette situation og et godt udgangspunkt for at tage samtalen.

Man kan ringe gratis og anonymt til den landsdækkende alkoholrådgivning Alkolinjen. Man kan også skrive til Alkolinjens brevkasse og få svar. (Modelfoto) Colourbox/Free Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Cirka hver 10. mand og knap syv procent af kvinderne i Danmark drikker ifølge Sundhedsstyrelsen så meget, at de befinder sig over højrisikogrænsen for alkoholindtag.

Hvis man gang på gang har set, at en ven eller ægtefælle får mere indenbords, end Sundhedsstyrelsen anbefaler, så kan det være nødvendigt at gribe ind.

Men alkoholindtag er meget personligt, og hvis man kommenterer mængderne, som andre indtager, så siger man indirekte, at de har mistet kontrollen.

Det fortæller Bjarne Stenger Elholm, som er leder af den anonyme rådgivningstelefon Alkolinjen under Alkohol og Samfund.

Derfor vil personen som udgangspunkt gå i forsvarsposition.

»Vores selvbillede bliver forvrænget, hvis vi skal vedgå, at vi har et problem med mængderne«, forklarer Bjarne Stenger Elholm.

Hans råd er, at man først og fremmest overvejer, om det er en bekymring, man skal dele med andre, som måske også har bemærket en forandring.

Når man er klar til at tage snakken med personen, bør man overveje, om det skal være på tomandshånd, eller man skal være flere om det.

»Jeg vil ikke anbefale en rundkreds, hvor man er fire mod en. Men det kan være rart for den, man taler med, at der er en støtte - for eksempel en hustru eller mand - der bare sidder med og lytter,« foreslår han.

Det vigtige er, at det ikke kan opfattes som et angreb. Hvis man tager det op spontant, så kommer det til at fremstå meget bebrejdende, og der er stor sandsynlighed for, at personen vil gå i forsvarsposition i stedet for at lytte.

Derfor anbefaler Bjarne Stenger Elholm, at man vælger et sted og et tidspunkt, der er trygt og roligt for personen.

Derudover er det en god strategi, at man tager udgangspunkt i sin egen bekymring. Fortæl for eksempel, hvordan personen plejede at være, og forklar så, hvordan deres adfærd har ændret sig - og hvorfor det bekymrer en.

»Så kan man derefter prøve at sige ordet alkohol - for eksempel »jeg tror måske, det hænger sammen med dine alkoholvaner«,« tilføjer han.

Han forklarer, at når alkoholen tager over, vil den ofte begynde at fylde så meget, at den gode kammerat, man havde, vil begynde at forsvinde. Og det afsavn kan man sagtens tale åbent om.

Et problem med for højt alkoholindtag er, at det kan tage fem til ti år, før det bliver rigtig tydeligt for omgivelserne, fortæller Bjarne Stenger Elholm.

For man ser måske kun personen en gang imellem - og hvis det er i festligt lag, kan det være svært at afgøre problemets omfang.

Man vil ofte hurtigere bemærke det som samlever.

/ritzau fokus/