Store forskelle: Disse huse og lejligheder er køberne mest vilde med

Der er stor forskel på, hvilke årgange af huse og lejligheder der er hurtigst at komme af med.

Huse fra 1980erne og 1990erne sælges hurtigere end nyere huse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Boligmarkedet er varmt, men der er forskel på, hvilke årgange af huse og lejligheder køberne er mest vilde med.

Det viser en opgørelse over salgstider for helårsboliger, som mæglerkæden EDC har udarbejdet.

Villaer bygget mellem 1980 og 1999 sælges hurtigere end alle andre årgange villaer. Når det gælder lejligheder, er køberne derimod mest vilde med de ældre lejligheder i ejendomme fra tiden mellem de to verdenskrige – altså mellem 1920 til 1939.

Kommunikationschef i EDC Jan Normann kalder det overraskende, at opgørelsen viser, at ejere af de nyeste villaer opført de seneste 20 år må forvente en lidt længere salgstid, end hvis huset havde været lidt ældre.

»Almindeligvis er det vores erfaring, at der er størst efterspørgsel efter ejendomme med et begrænset istandsættelsesbehov, og hvor køberen heller ikke skal forvente meget vedligeholdelse. Det får man jo i et nyt hus,« skriver han i en pressemeddelelse.

Tiltrækkende beliggenhed

Men han vurderer, at når de nyeste huse har en lidt længere salgstid, hænger det dels sammen med, at disse huse som gennemsnit også er de dyreste og dermed har en lidt mindre køberskare.

»Men det er også en følge af, at disse huse mange steder ligger på lidt mindre attraktive beliggenheder i nye udstykninger. Der er med andre ord noget tiltrækkende ved et villakvarter, der er lidt mere vokset op,« skriver han.

Længst tid tager det at sælge huse fra årgange, der begynder med 18.

»Når huset er mere end 100 år gammelt, vil der ofte være et betydeligt behov for vedligeholdelse, og nogle ejendomme er endda bedst tjent med nedrivning. Det holder naturligvis mange købere væk. Og så er de lange salgstider tillige en konsekvens af, at de ældste huse i højere grad er beliggende i landområder, hvor salgstiderne er lange uanset husets alder,« konstaterer Jan Normann.

For lejlighedernes vedkommende ses de hurtigste salg på lejligheder i ejendomme fra 20erne og 30erne. Salgstiden stiger markant for lejligheder i nyere ejendomme, og det tilskriver Jan Normann beliggenheden. Ældre ejendomme ligger typisk centralt i de store byer, hvor der er den største efterspørgsel og dermed korteste salgstider.

Opgørelsen er baseret på 22.500 solgte villaer og ejerlejligheder i 2019 og 2020 hos EDC.