Stadigt færre lejligheder til salg i København - men det tager nu et halvt år at sælge dem

Udbuddet af ejerlejligheder i København og på Frederiksberg rasler ned. Men sælger må væbne sig med tålmodighed.

Der bliver færre ejerlejligheder til salg i København. I Københavns Kommune er udbuddet af ejerlejligheder faldet med 26,4 pct. siden januar sidste år, viser nye tal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver længere mellem »til salg« skiltene på ejerlejligheder i København. I løbet af det seneste år er udbuddet af ejerlejligheder på landsplan faldet med 14,1 pct. Et gevaldigt dyk, som primært er drevet af udviklingen i de større byer. I Københavns Kommune er udbuddet af ejerlejligheder faldet med 26 pct. i forhold til januar 2019. Der er kun et mindre minus ved udviklingen.

Det er Finans Danmark, der netop har offentliggjort deres udbudsstatistik. Tallene er helt dugfriske, da de er opgjort ved indgangen til februar. Tallene viser, at der er 32.151 huse og  6.745 ejerlejligheder at vælge imellem på markedet. Både for huse og ejerlejligheder er det langt færre end for et år siden.

Når det gælder ejerlejligheder går det stærkest i Frederiksberg Kommune, hvor udbuddet er faldet med hele 35,6 pct. Men sælgerne må alligevel væbne sig med større tålmodighed end tidligere.

Afdelingsdirektør og boligøkonom i Jyske Realkredit Mikkel Høegh

»»Selv om udbuddet er blevet mindre, må man konstatere, at det tager længere tid at sælge dem, der er. Udbudstiderne på lejligheder er steget i alle de store byer i år.«


»Selv om udbuddet er blevet mindre, må man konstatere, at det tager længere tid at sælge dem, der er. Udbudstiderne på lejligheder er steget i alle de store byer i år. Således tager det godt og vel et halvt års tid at sælge en lejlighed i København nu,« skriver afdelingsdirektør og boligøkonom i Jyske Realkredit Mikkel Høegh i en kommentar til tallene.

»For år tilbage var det tal under tre måneder. Vi ser lignende tendenser i Aarhus og Aalborg. Selv om renterne er lave vokser træerne ikke ind i himmelen. Man skal både have råd og kunne godkendes til at købe en lejlighed,« skriver han videre.

Kræver mere opsparing

Seniorøkonom i Realkredit Danmark Sofie Heerup Friis fremhæver, at ejerlejlighederne i København i gennemsnit tager 167 dage at sælge. For et år siden tog det i gennemsnit 128 dage at sælge en lejlighed. I december tog det i gennemsnit 164 dage at sælge en lejlighed.

»Priserne på ejerlejligheder i København har været meget høje i de senere år, og har nået et relativt højt niveau. Herudover har vi fået en øget finansiel regulering, som specielt rammer førstegangskøberne. Det kræver noget mere opsparing at købe en ejerlejlighed, og du bliver begrænset i valg af lån. Det kan have sat sig i, at det tager længere tid for sælgerne at komme af boligen,« siger Sofie Heerup Friis, der dog understreger, at selv om salgstider er øget, så er udbudspriserne svagt stigende.

»Jeg tror helt klart, at den lave rente understøtter udviklingen i priserne,« siger Sofie Heerup Friis.

Chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen mener, at det er bemærkelsesværdigt, at det netop er i København og på Frederiksberg, at udbuddet ejerlejligheder falder mest.

»En stort antal købere er vendt tilbage til ejerlejlighedsmarkedet i de store byer. De har slået til, og det stigende antal handler har gjort et kraftigt indhug i antallet af ejerlejligheder til salg i de dyreste områder,« siger Mira Lie Nielsen.

Solid appetit

Når det gælder markedet for parcelhuse, ser det også pænt ud. Der er færre huse til salg over hele landet, og udbudspriserne er i dag højere i ni ud af 11 landsdele sammenlignet med for et år siden. Landsdelene Østsjælland, Nordsjælland og Københavns Omegn går forrest med de største stigninger i udbudspriserne. I alle nævnte landsdele er udbudspriserne i dag minimum to procent højere end sidste år.

»Den efterspørgsel kan sælgerne og mæglerne også mærke, og derfor ser vi knap så overraskende, at priserne på Til Salg-skiltene bliver skruet langsomt op de fleste steder i landet. Det er en naturlig konsekvens af den solide appetit efter huse. 2019 havde som helhed havde det største hussalg i årtiet,« skriver Anders Christian Overvad i en kommentar til tallene.