Spar Nord ramt af svindelsag på 45 mio. kr. – må nedjustere forventninger

Danmarks femtestørste bank nedjusterer forventningerne til resultatet for 2018, efter at Blach & Møller Gruppen er gået konkurs.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Spar Nord er blevet ramt af en svindelsag, der tvinger banken ud i en nedjustering.

Det drejer sig om et tab på en af bankens erhvervskunder som følge af en svindelsag hos denne, der har ført til virksomhedens konkurs og et forventet tab for banken på ca. 45 mio. kr.

»Det tab, som vi bogfører, er kommet helt uventet for os,« siger Lasse Nyby, adm. direktør i Spar Nord, til Berlingske.

Banken forventer nu ikke længere et 2018-resultat efter skat i niveauet 1,0 mia. kr, men derimod et resultat efter skat i niveauet 920 mio. kr.

Ifølge Berlingskes oplysninger er det kornhandelsvirksomheden Blach & Møller Gruppen, der er tale om. Mandag blev selskabet erklæret konkurs i skifteretten i Randers.

Selskabets ene ejer Søren Blach har i en mail til sine kunder og i en pressemeddelelse oplyst, at hans mangeårige partner Jens Møller er blevet meldt til politiet efter fiktive handler og fakturaer.

»Der er de seneste dage konstateret alvorlige uregelmæssigheder i virksomhedens handler. Det medfører, at virksomheden er blevet insolvent. Virksomhedens ene ejer og direktør Jens Møller har egenhændigt foretaget regnskabsmæssige transaktioner på baggrund af fiktive handler og fakturaer. Disse fiktive transaktioner har medført et betydeligt tocifret milliontab,« skrev Søren Blach i en pressemeddelelse søndag.

Kort efter Spar Nord nedjusterede forventningerne tirsdag, faldt aktien omkring 2,5 pct. på fondsbørsen i København. Spar Nords regnskab for 2018 offentliggøres 7. februar.