Spar flere hundrede kroner på julekædernes lys

Lad ikke den hyggelige julebelysning slå bunden ud af økonomien. Her er et par trick til at lyse op i vintermørket for under ti kroner om måneden.

LED-lys bruger cirka 80 procent mindre strøm end glødepærer, og så holder de gerne 25 gange så længe ifølge Energistyrelsen. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den mørke tid er sat ind, og for mange er det en del af julestemningen at lyse op i vintermørket med hyggelige lyskæder.

Det er dog ikke nogen gratis fornøjelse, særligt ikke hvis lysene er tændt i døgndrift flere måneder i streg.

Sætter man fem julekæder op med hver 100 glødepærer, så kan strømforbruget løbe op i 800 kroner på seks uger, viser tal fra Energistyrelsen.

Derfor kan der være god grund til at skifte de gamle lyskæder ud med nye med LED-lys, lyder rådet fra Energistyrelsen. LED-lysene bruger nemlig cirka 80 procent mindre strøm, og så holder de gerne 25 gange så lang tid.

Hos den grønne tænketank Concito bemærker man, at før man bare skifter noget i hjemmet ud med et nyt produkt, der har et lavere forbrug, skal man lige huske på, at det altså også koster i klimaregnskabet, når man anskaffer sig noget nyproduceret.

Men på trods af den bemærkning når tænketanken også frem til, at det er en god forretning - også for klimaet - at man skifter de gamle lyskæder med glødepærer ud.

- LED-pærerne holder rigtig længe, så teoretisk kan lyskæder med LED holde i rigtig mange år. Det gør dem med glødetråd sjældent, siger videnschef i Concito Torben Chrintz og uddyber:

- Dermed kan man fordele den udledning, der er sket med produktionen af LED-kæderne, over rigtig mange år, hvilket giver en ret lille produktionsudledning per år. Så skift dem bare - medmindre de kun lige er tændt i juledagene.

Strømforbruget er heller ikke bare kroner op ad lommen - det medfører også CO2-udledning. Det kan også være en af grundene til at investere i et tænd-sluk-ur til lyskæden.

Den lille boks kan tænde og slukke lyskæden på de tidspunkter, man indstiller den til. Så lyser kæden kun, når man er der til at nyde den.

Ved at skære lystiden ned fra 24 timer til 6 timer i døgnet, kan man spare 120 kroner på seks uger, hvis man har en ældre glødepære-kæde på 80 watt. Det viser tal fra Energistyrelsen.

Skifter man til en LED-kæde på bare 5 watt, som lyser i 6 timer i døgnet, kan man banke prisen helt ned på 2,5 kroner på seks uger.

Michael Clausen er lysspecialist i Biltema, og han forklarer, at forbruget til julelys med glødepærer virkelig kan løbe op, fordi kæderne tit er tændt meget længere end ugerne omkring jul.

- Mange tænder jo allerede julelysene i november og har dem måske hængende i januar også. Så er vi altså oppe i en udgift på 1500 kroner for at have hyggelys i juletiden, siger han med henvisning til glødepære-kæderne.

- LED-lyskæderne er typisk dyrere, men der er altså penge at hente på den lange bane, tilføjer Michael Clausen.

/ritzau fokus/