Sommerhussalget tæt på rekord i august

August blev endnu en hed måned på sommerhusmarkedet. Indtil videre har næsten 7.000 nøgler skiftet hænder i år, viser nye handelstal fra Boligsiden.

Som regel falder sommerhussalget i løbet af august, men ikke i år, hvor det var tæt på at sætte rekord. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Salget af sommerhuse steg støt hen over sommeren, og august var meget tæt på at sætte ny rekord med i alt 1.089 handler. Ifølge Boligsiden befinder den del af boligmarkedet sig i øjeblikket i et solidt opsving.

I de senere år har det været normalt for sommerhusmarkedet, at salget topper i juni for derefter at falde lidt i løbet af juli og senere stige en smule i august. Men i år er kurven for antallet af solgte sommerhuse kun gået en vej, nemlig op.

»Siden juni 2019 er antallet af solgte sommerhuse kun steget frem til det nuværende niveau. Samtidig er handelstallet for sommerhuse i august 2019 det næsthøjeste, der er registreret siden 2011. Det er kun overgået af maj i år, da der blev sat rekord (1.104 handler, red.),« udtaler Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, i en pressemeddelelse.

Fremgang på 11 procent

Ifølge Boligsidens netop offentliggjorte handelstal er der i årets første otte måneder i alt solgt 6.989 sommerhuse. Det er en fremgang på 11 procent i forhold til samme periode i 2018.

»Renten ligger i øjeblikket på et historisk lavt niveau, og det skaber et større økonomisk råderum for mange boligejere, som derfor har råd til bolig nummer to. Derudover kom der i 2017 nye regler, som betød, at sommerhusejere kan finansiere tre fjerdedele af huset med realkreditlån. Begge dele har skabt gunstige forhold for sommerhuskøberne,« forklarer Birgit Daetz.

Tidligere kunne man kun belåne op til 60 procent af sommerhusets værdi med realkreditlån, som typisk er en hel del billigere end banklån. Men nu er det altså muligt at låne op til 75 procent.

Hun tilføjer, at også det gode sommervejr de senere år har præget danskernes købelyst, når det kommer til sommerhuse. Samtidig spiller øget fokus på klimaet en rolle i forhold til, at flere vælger at holde ferie i Danmark. Der er også kommet mere lempelige regler for udlejning af sommerhuse med bl.a. et skattefrit fradrag på de første 40.900 kroners indtægt.

Og sæsonen er udvidet med en måned i hver ende, så fritidshusene kan udlejes eller bebosi 34 uger frem for tidligere 26 uger. Desuden er det blevet muligt for pensionister at flytte permanent i sommerhus efter kun et års ejerskab mod otte år tidligere.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Home rækker salgsrekorden i virkeligheden endnu længere tilbage. Salget i juni, juli og august i år er 3.096 sommerhuse, og det er det bedste siden 2005, konkluderer Home på basis af egne tal og Boligsidens tal for hele markedet.

»Det er den bedste sommer i 15 år. Sommerhussalget er hedt, og september ser ud til at fortsætte i samme sensommertakter,« udtaler Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home, i en pressemeddelelse.

Flere hushandler og færre solgte ejerlejligheder

Der var ligeledes godt gang i salget af huse i sensommeren. Der blev konkret solgt 4.324 villaer og rækkehuse i august 2019.

»Når vi sammenligner handelstallene for august i år med samme måned i de foregående år, sætter 2019 rekord med det højeste antal hushandler siden 2011. Det vidner om et boligmarked, der er i rigtig god form, og der er gode muligheder for, at 2019 samlet set bliver det bedst sælgende år i dette årti, når det gælder antallet af solgte villaer og rækkehuse,« udtaler Birgit Daetz.

Til gengæld er der sket et fald i antallet af solgte ejerlejligheder på fem procent, når man sammenligner de første otte måneder af 2019 med samme periode sidste år. Sammenligner man august 2019 med august 2018, er der en minimal fremgang, da der sidste år blev solgt 1.554 ejerlejligheder mod 1.568 i år.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, påpeger, at det er det næsthøjeste salg på en enkelt måned.

»Også her er der medvind i handelsaktiviteten fra rentefronten. Aktiviteten ligger dog på et lavere niveau end i de foregående år, mens prisudviklingen står lidt i stampe. Selvom rentefaldet giver medvind, så oplever markedet omvendt modvind fra strammere lånekrav, meget nybyggeri samt et prisniveau, hvor færre kan og vil være med. Det vil også i den kommende tid bidrage til at holde handelstal og prisudviklingen i kort snor,« siger han.