Socialdemokraterne forsvarer forslag om forhøjet arveafgift

En forhøjelse af arveafgiften på formuer over tre mio. kr. inklusiv friværdi i ejerboliger og pensionsopsparinger har Socialdemokratiet planer om at indføre, hvis partiet kommer til magten. Det kan ramme mange almindelige danskere i hovedstadsområdet og Aarhus, hvor boligpriserne er højest.

Benny Engelbrecht (S) forsvarer forslag om forhøjelse af arveafgiften på formuer på over tre mio. kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, vakler ikke i forsvaret for partiets forslag om at forhøje arveafgifter for samlede formuer over tre mio. kroner inklusive bolig, pension og andre værdier.

Og han afviser, at det vil medføre en reel skattestigning for ret mange almindelige danske lønmodtagere med gennemsnitlige boliger i København og Aarhus, hvor priserne er højest.

Partiet henviser blandt andet til en opgørelse for 2014, der viser, at ca. fem pct. af dem, der døde året efter, havde en formue på over tre mio. kroner og dermed rammes af den forhøjede sats på 30 pct. Men opgørelsen omfatter ikke pensionsopsparinger.

Er I ikke bange for at hæve afgiften for mange helt almindelige lønmodtagere, der har gældfrie huse i de dyre områder og måske mere pensionsopsparing tilbage?

»Det er rigtigt, at der er danskere, der i disse år har fået store gevinster i boliger, de har ejet i nogle årtier. Men de mennesker, der forlader arbejdsmarkedet i disse år, har udsigt til rigtig mange år. Så de har stor sandsynlighed for at kombinere en model, hvor de udskyder deres ejendomsbeskatning, spiser af murstenene ved at optage lån i friværdien og bruger af deres opsparing til at få et godt seniorliv. Så kan nogle jo desværre få en tagsten i hovedet, men flere og flere lever altså længere, og dem med store formuer har udsigt til at leve længst,« siger han.

Benny Engelbrecht påpeger, at partiet også har haft fokus på at lette afgiften og bøvlet for dem, der kun efterlader op til en halv mio. kroner, som ifølge forslaget er det nye bundfradrag.

Er I ikke bange for at animere til at optage gæld eller spekulere i smuthuller og afgiftsfrie gaver?

»Det tror jeg, at folk allerede gør den dag i dag. I forhold til gæld er jeg overbevist om, at både borgere og kreditinstituttioner er ganske fornuftige. Men det er jo heller ikke forbudt for en pensionist at bruge den formue, der er optjent gennem et langt liv – der står ingen steder, at man skal efterlade en formue til sine efterladte. Jeg vil da opfordre til, at man får en fornuftig pensionisttilværelse,« siger han.

Overordnet set skal S-forslaget være med til at omfordele formue fra rige til mindre rige, lægger finansordføreren ikke skjul på.

»Der er en tendens til, at de med de største formuer stikker af fra resten af samfundet – lidt en amerikanisering, som vi gerne vil modarbejde,« siger han.

De Radikale afviser på forhånd at lægge stemmer til forslaget.

»Hvis almindelige lønmodtagere i København og Aarhus har betalt deres hus ud, så vil de blive ramt. Vi har ikke umiddelbart et ønske om så drastisk en stigning for gældfrie husejere, og vi har heller ikke noget ønske om at lempe så meget i bunden. Det er ikke en del af vores katalog. Det er måske mere fornuftigt at kigge på virksomhedsoverdragelsesområdet, men omlægninger på almindelig arv er vi ikke tilhængere af, siger skatteordfører for de Radikale, Andreas Steenberg.