Skattesmæk? Sådan undgår du at det gentager sig

Pas på med at registrere alt for meget i lønindkomst. Nye fradrag kan nemlig betyde, at det ender i et skattesmæk i stedet for det modsatte næste år.

Et skattesmæk i år er ikke ensbetydende med, at du ikke kan forhindre det næste år. (Arkiv) Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Blev du mødt af røde tal, da du tjekkede årsopgørelsen, så kig allerede nu på dine forventninger til økonomien i 2019.

Der er nemlig flere ting, du kan gøre, for at du ikke ender i samme situation næste år. Det fortæller Karoline Klaksvig, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Først er det vigtigt at finde ud af, hvorfor det blev til et skattesmæk denne gang.

- Ofte handler det om, at der er sket noget nyt i ens liv. Og så har man ikke fået det ændret i forskudsopgørelsen, siger Karoline Klaksvig.

Det kan være, at du har mistet dit job, fået nyt, er gået på pension, er blevet gift eller har købt ny ejendom.

Særligt ved et jobskift skal du være opmærksom, da du bliver beskattet af dine feriepenge, og det glemmer mange, fortæller Karoline Klaksvig.

Derfor er det vigtigt allerede nu at tage et kig på forskudsopgørelsen for 2019.

- Sammenlign den med årsopgørelsen, du lige har fået, og få rettet de ting, som ikke matcher. Får du rettet de ting til, så kan du undgå også at betale restskat for det samme næste år, siger Karoline Klaksvig.

Et af de steder på forskudsopgørelsen, hvor du skal være særlig opmærksom, er ved registreringen af din lønindkomst.

Der er nemlig mange, der skriver mere i lønindkomst for at være sikker på at betale lidt for meget i skat og dermed få penge tilbage.

Men med indførelsen af beskæftigelsesfradrag og jobfradrag kan det faktisk ende med at give et skattesmæk næste år i stedet, fortæller Karoline Klaksvig.

- Er du ikke i det segment, der betaler topskat, så skal du passe på med at registrere en for høj lønindkomst. For så får du et for højt fradrag, da det stiger med den indkomst, du har forskudsregistreret, siger hun.

Hvis du vil undgå røde skattetal næste år, skal du generelt bruge lidt tid på at skue fremad, råder Per Ørtoft Jensen, der er partner hos revisionsvirksomheden PwC.

- I det omfang, du kan forudsige dine indkomster og udgifter, er det godt. Ved du, hvor du arbejder, hvor du bor, og hvor langt der er der imellem, så kan du eksempelvis sætte dit befordringsfradrag ind allerede nu, siger han.

Det samme gælder, hvis du forventer at have skattepligtige indkomster via deleøkonomiske tjenester som Airbnb.

- Så kan du lave et estimat af, hvor meget du skal betale i skat af din lejeindtægt og betale det frivilligt inden udgangen af december, siger Per Ørtoft Jensen.

Vil du være helt sikker på ikke at få et skattesmæk næste år, er det et godt råd at opdatere din forskudsopgørelse løbende i løbet af hele året, lyder rådet fra Skattestyrelsen.

/ritzau fokus/