Skal sommerhuset udlejes? Det vil lejerne have

Har dit sommerhus plads til flere generationer, nyere møbler, udsigt og en hundegård, så stryger det til tops på lejernes ønskeliste.

Langt de fleste sommerhusområder i Danmark ligger nær kysten, men jo tættere på vandet jo bedre. Og generelt er udsigt - også over skov eller marker - en efterspurgt bonus ved et sommerhus, når det skal udlejes. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Højsæsonen for sommerhushandler er skudt i gang - og er du på jagt efter et hus, som du kan leje ud, når du ikke selv bruger det, kan du med fordel se efter et stort, lyst sommerhus med en indendørs pool og plads til hunde.

Det er i hvert fald nogle af de ting, som rigtig mange efterspørger, når de skal leje et sommerhus i Danmark, fortæller direktør Jan Haapanen fra Novasol og Dansommer.

»Vi har ingen palmetræer, bjerge og skibakker i Danmark, men vi kan noget, som ingen andre kan. Vi har fred og ro i metermål og højt til loftet,« siger han.

Det er den gamle traver om dansk hygge, der gør sig gældende, forklarer Jan Haapanen.

Derudover værdsætter mange det faktum, at man i Danmark kan færdes gratis på strandene, ikke skal betale turistskat og de fleste steder må have familiens firbenede venner med.

Har du for eksempel et sommerhus, hvor dyr er velkomne, og er der tilmed et hegn rundt om grunden eller en hundegård, så øger det efterspørgslen.

Det samme gør det, hvis dit sommerhus har godt med plads, er lyst og i god stand.

»Flere generationer, der gerne vil rejse sammen, efterspørger typisk nyere huse med nye møbler - og gerne med spabad,« siger Jan Haapanen og tilføjer:

»Man kan få rigtig lang udlejning på et hus, hvor der kan være seks til otte mennesker.«

Sommerhuse med indendørs pool er også hurtige at afsætte, siger han. Det skyldes blandt andet, at der er meget få af dem i Danmark.

Er kontoen ikke til det, kan også små, ældre sommerhuse kan blive en lille forretning, forklarer John Wulff, der er partner hos rådgivningsfirmaet Købersmægler.

»Der er et marked for de fleste sommerhuse, hvis prisen er passende,« siger han.

Men overvej, hvor meget du vil leje det ud, inden du investerer.

»Hvis man planlægger at leje det ud ofte, kan den indtægt, man forventer at få, måske tjene som en opgradering til et lidt bedre hus. For der skal en vis komfort til, hvis du vil have gode penge for det,« siger han.

Du skal dog ikke købe et sommerhus alene ud fra, at det kan lejes ud, mener Jan Haapanen. Du skal købe ud fra din egen mavefornemmelse og i et område, du selv elsker at være i.

I forhold til lokalitet forklarer Novasol-direktøren, at langt de fleste områder i Danmark har appel. Og det behøver ikke være helt tæt på Danmarks store attraktioner.

»De fleste, der kommer her fra udlandet, er vant til helt andre afstande. Så en tur til Legoland er inden for rækkevidde, selv om sommerhuset ligger i Skagen«, siger han.

/ritzau fokus/