Seks familier om dagen fik i januar den sure besked om deres bolig

Tilbage i 2010 til 2012 var tvangsauktioner et udbredt fænomen. I dag er billedet er helt andet.

I januar var der 197 familier, der fik at vide, at deres bolig skal på tvangsauktion. Det var lidt flere end i december. Men udviklingen går den rigtige vej. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Det er bestemt ikke rart at måtte gå fra hus og hjem. I januar var det lidt mere end seks familier om dagen i gennemsnit, der fik den sure besked, at deres kreditorer kræver, at deres bolig bliver solgt på tvangsauktion. Det er en dyr affære for familierne, og nu kommer boligøkonom med godt råd til familierne.

Det er nye tal fra Danmarks Statistik, der viser antallet tvangsauktioner. Mere præcist blev der i januar berammet 197 tvangsauktioner. I december var tallet kun på 184. Til trods for stigningen fra december til januar mener chefanalytiker og privatøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, at der er tale om et lavt antal tvangsauktioner. Det svarer til, at der i januar i gennemsnit var 6,4 familier om dagen, der fik besked om, at deres bolig skal på tvangsauktion.

For hele 2019 var det i gennemsnit 6,1 familier om dagen, der fik sendt deres bolig på tvangsauktion. I 2018 var tallet 7,6.

»I starten af 90erne blev der berammet over 40 tvangsauktioner om dagen, mens tallet var oppe på 18, da den seneste krise på boligmarkedet var på sit højeste for cirka otte år siden. På den baggrund kan vi være godt tilfredse med de seneste års udvikling, selv om seks daglige tvangsauktioner, stadig er seks for mange,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit

»Sæt eventuelt boligen til salg til en skarp pris, hvis de økonomiske vanskeligheder er permanente. «


»Det er urealistisk at tro, at vi kan fjerne alle tvangsauktioner, men det vil være dejligt, hvis antallet kommer længere ned,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun fremhæver, at der er en stor gevinst at hente ved at undgå tvangsauktionen, for de familier, hvor økonomien hænger lidt i laser,

»Det bedste råd, man kan give til boligejere, der har svært ved at få budgettet til at løbe rundt, er, at de skal søge hjælp. Inddrag bank og realkreditinstitut så tidligt som muligt, og sæt eventuelt boligen til salg til en skarp pris, hvis de økonomiske vanskeligheder er permanente. Så vil muligheden for at træde vande på de lave renter og undgå en tvangsauktion være stor,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Solidt bagtæppe

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, påpeger, at der sidste år var 186 tvangsauktioner i gennemsnit om måneden, hvilket er det laveste i 12 år.

»Der var ikke én eneste måned sidste år, som bød på mere end 200 tvangsauktioner, og derfor er det også glædeligt at se, at det nye år fortsætter de gode takter med under 200 tvangsauktioner i januar,« siger Jeppe Juul Borre, der påpeger, at udviklingen skyldes, at det går rigtigt godt i den danske økonomi.

»Der er et solidt bagtæppe af rekordhøj beskæftigelse, og samtidig oplever danskerne at have flere penge mellem hænderne med en pæn reallønsfremgang. På boligmarkedet stiger priserne, og handelsaktiviteten er tilsvarende gået et nøk op. Hertil mærker mange boligejerne de markant faldende renter direkte på pengepungen. Siden finanskrisen har vi i tillæg haft fokus på at spare op, hvilket gør os mere robuste, hvis økonomien skulle slå i bakgear,« siger Jeppe Juul Borre.

Han fremhæver, at sidst omfanget af tvangsauktioner toppede var i årene 2010 til 2012, hvor der i gennemsnit blev bekendtgjort på den gode side af 400 tvangsauktioner hver måned. Antallet af tvangsauktioner er med andre ord mere end halveret siden da.

»Meget tilsiger et fortsat begrænset omfang af tvangsauktioner. Vi forventer, at beskæftigelsen stiger yderligere fra det aktuelle rekordhøje niveau, og samtidig forventer vi ikke, at renterne kommer til at stige mærkbart i et godt stykke tid. Boligejerne både har og viser høj betalingsevne i øjeblikke,« siger Jeppe Juul Borresom dog påpeger, at udenlandsk usikkerhed kan skubbe til dansk økonomi.