Sådan kan Skat hjælpe dig til at undgå negative renter

Negative renter breder sig til stadig flere danskeres private opsparing på bankkonti. Nu er der minusrente på knap 300 milliarder private kroner på bankkonti. At dømme efter den offentlige debat går det hårdt ud over nattesøvn og mavesyre i de små hjem, men der er dog hjælp at hente fra uventet kant: Skat.

 
Guide: Her er fem veje uden om minusrenterne i banken. Video: August Bang, Kenneth Holm-Dahlin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse dage er der jævnligt meddelelser fra banker om, at de lader negative renter ramme stadig flere indlånskonti fra private. Og det seneste skridt er stort.

Grænsen sænkes nu fra typisk 250.000 kroner til 100.000 kroner. Beløb derover, som er anbragt på en bankkonto, skal der betales en rente på 0,6 procent af.

Der er dog flere alternativer til at anbringe penge på en bankkonto. Ud over at betale gæld, indebærer de alternative investeringer typisk en vis risiko for, at opsparingen skrumper – eksempelvis hvis kurserne på værdipapirer falder fra de nuværende rekordhøje niveauer.

Der er dog hjælp at hente fra en uventet kant: Skat.

Ikke alene kan negative renter trækkes fra som renteudgifter. Skat kan også bruges til at parkere opsparinger som forudbetalt skat, der ikke pålægges negative renter.

Skattestyrelsen oplyser, at man som både borger og virksomhed frivilligt kan indbetale skat på forhånd. Og styrelsen uddyber i en mail til Berlingske:

»Når der foretages frivillig indbetaling, skal der være en særlig opmærksomhed på, hvilket indkomstår indbetalingen skal have virkning for. Indbetales der til indkomståret 2021 på nuværende tidspunkt, så vil denne indbetaling indgå i årsopgørelsen for 2021. Årsopgørelsen for 2021 er tilgængelig i marts 2022, og det vil derfor først være i forlængelse heraf, at en eventuelt overskydende skat udbetales,« skriver styrelsen i sit svar.

Styrelsen vil dog ikke anbefale at »spekulere i at bruge muligheden som en opsparing, da det ideelle for såvel borgerne som for Skattestyrelsen er, at alle betaler det korrekte i skatter og afgifter, så borgernes årsopgørelser går i nul,« som det formuleres.

Der er ikke en grænse for beløbet, der kan indbetales. Dog vokser træerne ikke ind i himlen, for der er ikke tale om, at borgeren og Skattestyrelsen udveksler renter – hverken den ene eller den anden vej.

Læs om fem andre alternativer til at lade opsparingen stå på en bankkonto her.

Omfanget af negative renter på danskernes bankkonti er belyst af Nationalbanken i en ny analyse. Den konkluderer, at da mange bankers satte beløbsgrænserne for negative renter ned ved indgangen til 2021, blev omfanget af negativt forrentede indlån mere end fordoblet fra december 2020 til januar 2021.

Nationalbankens seneste undersøgelse viser, at 35 procent af privatkundernes indlån svarende til 294 milliarder kroner er belagt med en negativ rente i februar 2021.