Sådan gør du din pensionsopsparing grønnere

Hos nogle selskaber har du mulighed for selv at få indflydelse på, hvad dine pensionspenge bliver investeret i.

Da Verdensnaturfonden i 2018 undersøgte og rangerede de største pensionsselskaber for deres klimaindsats, blev de to topscorere PKA og PFA. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Penge, der bliver sat ind på en pensionsordning, er ofte ude af øje - ude af sind. For de skal jo ikke bruges før om mange år.

Men hvis man gerne vil have indflydelse på, hvordan pengene bliver investeret, og om det skal være grønnere, så kræver det en indsats.

»Det er rigtig vigtigt, at pensionskunder er opmærksomme på, hvad deres pensionsselskaber investerer i - om de for eksempel har fokus på klima og ansvarlige investeringer,« fortæller Hanne Jersild, som er seniorrådgiver hos WWF - Verdensnaturfonden.

»Pensionsselskaberne råder over store formuer, så det er ikke ligegyldigt, hvad de bliver investeret i. Pensionsselskaber kan være med til at rykke investeringer fra sort til grøn energi og dermed være med til at støtte den grønne omstilling,« forklarer Hanne Jersild.

Men selv om man gerne vil gøre pensionen grønnere, så kan det være svært at navigere i mulighederne.

Det gælder om først og fremmest at se nærmere på, hvilken pensionsordning man har.

I nogle pensionsordninger er der nemlig mulighed for at styre en del af investeringen selv. Der er typisk større muligheder for at bestemme selv, hvis det er en medlemsejet pensionskasse.

»Hvis du har en tvungen ordning i et arbejdsmarkedspensionsselskab, så er det begrænset, hvad du kan. Så er du afhængig af beslutninger fra bestyrelsen eller investeringsudvalget,« fortæller Kim Valentin, uafhængig rådgiver og administrerende direktør i Finanshuset i Fredensborg.

Her kan man forsøge at rejse spørgsmålet om klima på sin egen arbejdsplads.

»Man kan stille spørgsmålstegn ved, om det er noget, der er fokus på i dialogen med det pensionsselskab, som virksomheden har,« siger Hanne Jersild.

Er det noget, der er opbakning til på arbejdspladsen, kan virksomheden efterspørge en profil eller nogle muligheder inden for bæredygtighed.

Hos nogle pensionsselskaber kan man sætte sine penge i bestemte fonde. Her kan man høre om muligheden for at investere i eksempelvis en fossilfri fond eller en fond med fokus på grønne investeringer, foreslår Hanne Jersild.

»Hvis man vil være rigtig grundig, skal man også interesse sig for, hvilke selskaber man konkret investerer i - og hvilke der bliver valgt fra,« siger Hanne Jersild.

Er det virksomheder, der går efter fossilfri energiformer, når det er muligt? Eller er det virksomheder, som producerer et produkt, der bidrager til den grønne omstilling?

I 2018 undersøgte og rangerede Verdensnaturfonden de største pensionsselskaber for deres klimaindsats. De to topscorere på klimalisten var PKA og PFA.

/ritzau fokus/