Sådan forsikrer du flyrejsen – også den aflyste

»Dine Penge«-podcasten kigger nærmere på rejseforsikringer og konkursdækninger i kølvandet på Thomas Cook konkursen.

Ovenpå Thomas Cook-konkursen kigger »Dine Penge« nærmere på rejseforsikringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRIEDEMANN VOGEL

Rejsende verden over vågnede mandag 23. september op til lidt af et chok. Et af verdens største rejseselskaber, Thomas Cook, var gået i betalingsstandsning – kvalt af en milliardstor gæld. 600.000 Thomas Cook-rejsende stod lige pludselig med en enorm usikkerhed. En del af dem var danske, da rejseselskabet Spies er ejet af Thomas Cook.

Podcasten »Dine Penge« kigger derfor nærmere på, hvordan man sikrer sig bedst muligt i en sådan situation – hvad enten man er strandet på et resort på Mallorca eller har bestilt en rejse lidt længere ude i fremtiden.

»En almindelig rejseforsikring dækker jo nogle af de situationer, som man kan være uheldig at komme ud for. Det kan være sygdom, som gør, at man ikke kan komme afsted, eller at man skal hjem igen, eller at man får stjålet noget, når man er på ferie. Og så er der andre områder, hvor den ikke hjælper,« forklarer Lars Arent, leder og talsmand for Forbruger Europa.

Find alle episoder i podcast-appen fra Itunes i App Store, Google Play – eller hvor du ellers lytter til dine podcasts.

 

Et af de typiske områder, hvor en rejseforsikring ikke hjælper, er, når et flyselskab eller et pakke-rejsebureau går konkurs. Men for sidstnævnte betyder det ikke, at du er dårligere stillet og skal tegne ekstra forsikringer – tværtimod.

»Pakkerejser er et af de mest regulerede områder, man som forbruger kan vælge. Det betyder, der er lovregler på EU niveau, som gør, at man er dækket ind i tilfælde af konkurs, så vælger man en pakkerejse, er man faktisk rigtig godt stillet allerede af den grund,« siger Lars Arent.

Alternativ til konkursdækning

Det er til gengæld en helt anden situation, hvis du køber flybilletter og selv planlægger din rejse. Her kan man overveje at sætte et kryds i boksen »konkursforsikring«, som ofte bliver tilbudt som et tilkøb. I Danmark dækker lovgivningen og Rejsegarantifonden med en form for konkursdækning, hvis de køber flybilletter med afrejse til og fra Danmark. Men modsat pakkerejserne, er der en selvrisiko på 1.000 kr. pr. billet.

»Med de lave priser vi har på flybilletter i dag, vil jeg selv begynde at overveje at gøre noget. Det »noget« er ikke en rejseforsikring men eksempelvis en selvstændig konkursdækning. Et alternativ er også konkursdækning på nogle kreditkort,« forklarer Lars Arent.

Med et MasterCard og VISA-kreditkort følger via deres kundebetingelser en dækning i forbindelse med virksomhedskonkurs. Derfor råder Lars Arent til at overveje, hvilket kort man bruger til at købe flybilletter og koncertbilletter, som skal bruges længere ude i fremtiden. Har man et VISA/Dankort, bør man ifølge talsmanden for Forbruger Europa altid vælge at bruge VISA-delen.

»Flykonkurser er desværre ikke så usædvanlige. Man skal ikke ligge vågen over det, men vi kan bare se, at det er en tilbagevendende begivenhed, når man har med luftfartsselskaber at gøre,« lyder det fra Lars Arent.

Heldigvis for mange danskere, som havde glædet sig til at skulle på ferie, blev charterkrisen afblæst, da Spies ikke gik konkurs sammen med Thomas Cook, men fik lov at køre videre.