Så mange danskere vil på ferie i udlandet i år

Corona holdt mange danskere hjemme i sommeren 2020. Nu vil mange af dem have revanche, viser ny analyse af danskernes ferieadfærd.

Arkivfoto: Flere danskere har i år planer om en ferie i udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cati Cladera/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er så småt begyndt at rette blikket mod fjernere horisonter, når vi skal holde ferie i 2021. Men coronaåret har alligevel ændret vores planer og drømme for dette års sommerferie, viser ny analyse fra Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmark.

Mens vi fortsat har stor interesse for at holde ferie i Danmark, har mange nu også et håb om udlandsferier. I efterdønningerne af coronapandemien er det dog især vores nære nabolande, der trækker, og rejselysten aftager, jo længere væk feriedestinationen ligger, konkluderer analysen.

»En stor andel af danskerne tilbragte sidste år ferien i Danmark, hvilket gav en tiltrængt saltvandsindsprøjtning til store dele af det danske turismeerhverv. Corona har ifølge undersøgelsen fortsat stor indvirkning på danskernes rejselyst og forventningerne til fremtidig rejseaktivitet og valg af destination, hvor valget i høj grad står og falder på destinationens håndtering af pandemien,« skriver Sisse Wildt, kommunikationschef hos Dansk Kyst- og Naturturisme, i en pressemeddelelse.

Samtidig viser analysen, at Danmark generelt er det rejsemål, hvor danskerne føler sig mest trygge. 73 procent af de adspurgte mener i høj eller meget høj grad, at Danmark har haft en ansvarlig tilgang til coronasituationen.

Optimisme igen

Men mange skar ned på deres ferieaktiviteter i 2020. Mens 85 procent af danskerne året før havde booket en ferietur med mindst en overnatning, var andelen kun på 65 procent i 2020.

Men nu slår optimismen igennem, viser rundspørgen. Og planerne går ud over landets grænser. Lidt flere end hver anden dansker pønser på at tage på ferie uden for Danmarks grænser, og det er særligt nabolandene Tyskland og Sverige samt sydeuropæiske lande som Spanien og Italien, der trækker.

Knap hver anden dansker forventer dog også at holde ferie i Danmark i 2021.

»Lige nu forholder mange danskere sig afventende i forhold til at booke årets sommerferie, og derfor kommer vi også i år til at sætte massivt fokus på Danmark som rejsemål, så vi kan inspirere danskerne til at tage ud og besøge de mange destinationer, som er meget mere end bare klar til at byde gæsterne velkomne,« skriver marketingdirektør Janne Grønkjær Henriksen fra VisitDenmark i meddelelsen.

36 procent af danskerne venter ifølge analysen og ser, hvordan situationen udvikler sig og booker i stedet deres ferie med kort varsel, mens 34 procent er usikre på, hvorvidt de overhovedet vil rejse de kommende 12 måneder.

Bæredygtighed vigtig

Analysen viser også, at bæredygtighed fortsat er et vigtigt emne for de danske turister. Men andelen af de såkaldte grønne idealister, som vægter bæredygtighed højt i valget af næste ferie, er i 2021 faldet med seks procentpoint til 18 procent, mens 45 procent ikke forventer, at bæredygtige eller miljømæssige hensyn vil få betydning for deres kommende ferie.

Sisse Wildt påpeger dog, at to ud af tre danskere føler et ansvar for at beskytte miljøet i de lande, de besøger, og mere end hver anden mener, at det er vigtigt, at deres forbrug på ferien gavner lokalsamfundet.

Den danske image- og potentialeanalyse er en årlig undersøgelse af danskernes ferieadfærd i det forgangne år, ferieplanerne for det kommende år og betydningen af bæredygtighed i forbindelse med fremtidig rejseadfærd.

Rapporten er baseret på analyser af et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 18 år og derudover. Samlet svarede 1.532 danskere på undersøgelsen i marts 2021.

Flere billetter

Den gryende ferieoptimisme slår også igennem i danskernes forbrug, konstaterer Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Ifølge hendes tal sælges der nu halvt så mange flybilletter som på samme tidspunkt i 2019. Og det er godt.

»Det lyder måske ikke af meget, men for blot et par uger siden var salget mere end 70 procent lavere end normalt. Også salget af pakkerejser lader til at have fået et boost fra opblødningen af rejserestriktionerne og udsigten til, at man alligevel har nogle muligheder for at komme til udlandet til sommer,« skriver hun i en kommentar.

Fremgangen fortsætter også i de nyligt genåbnede brancher som biografer, koncertsteder og forlystelsesparker. I restaurationsbranchen er forbruget fortsat omkring ti procent under normalen, hvis man tager højde for Kristi himmelfartsferien, der gav en yderligere stigning i vores forbrug på at gå ud.