Rentehop rammer 250.000 danske boligejere

Den historiske afsked med negative renter i eurozonen vil ramme tusindvis af danske boligejere.

Lånene med variabel rente har været populære i det seneste årti, hvor renterne har været negative. Nu kan den tendens vende. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Europæiske Centralbank og Nationalbanken har nu sat renten historisk op med 0,75 procentpoint.

Derfor er det nu slut med et årti præget af negative renter.

Det nye højere renteniveau vil især ramme de fleksible boliglån, hvis variable rentesatser fremover vil være højere.

I løbet af det kommende år står op mod 250.000 danske boligejere over for en ny rente på deres variabelt forrentede realkreditlån. Og det nye højere renteniveau vil koste flere tusind kroner mere om måneden i ydelse.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit, vil nogle boligejere, især hvor lånet er afdragsfrit, komme til at skulle betale op imod 2.000 kroner mere i månedlig ydelse pr. lånt million.

»Så det er noget, der kan mærkes, og ikke mindst i de dyre områder, hvor man godt kan have lånt flere millioner. Så skal der graves dybt i lommen, når man får en stigning af den her kaliber,« siger hun.

Allerede i juli satte ECB renten op med et halvt procentpoint, hvilket var den første rentestigning i 11 år. Men fordi inflationen er fortsat i vejret, har centralbanken nu valgt at tage en endnu større rentestigning i brug.

I pressemeddelelsen, hvor renteforhøjelsen blev præsenteret, bliver det påpeget, at der vil komme endnu flere af slagsen over den kommende fremtid. Derfor skal danskerne forberede sig på, at boliglånene vil få en endnu højere rente.

»Rentepilen peger opad. Spørgsmålet er, hvor meget, og hvor hurtigt. Dagens rentebeslutning tyder på, at det bliver en hurtig model,« siger Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit.

Der har umiddelbart ikke været de store kursudsving på obligationerne bag lånene. Men kursen for det 30-årige fastforrentede realkreditlån med 5 procent i rente er nu kommet under kurs 100. Det betyder at lånet igen vil blive udbudt, hvis kursen holder sig på det niveau.