Rentedyk fredag gav ekstra tryk på boligejernes konverteringer

Sidste uge var der ekstra stor travlhed med konverteringerne i realkreditinstitutterne. Der er blevet opsagt lån for i alt 72 mia. kroner. Det var en pæn konverteringsbølge, men ingen rekord.

Fredag var deadline for at opsige boliglån til omlægning 1. april. Der blev i alt opsagt lån for 72 mia. kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Arkiv

Fredag var deadline for at opsige boliglån til konvertering, og samtidig faldt renten. Det var en særdeles god cocktail for de danske boligejere. Fredag havde de opsagt lån til omlægning 1. april for i alt 72 mia. kroner. Alene i den sidste uge op til deadline blev der opsagt lån for 40 mia. kroner.

Det betyder, at boligejerne har opsagt flere lån i sidste uge end i de foregående to måneder og tre uger tilsammen. Renten faldt fredag, og det gjorde, at drømmelånet på én procent lukkede for tilbud. Men et lån med en rente på 0,5 pct. stod klar i kulissen med en kurs tæt på 100.

Det gør, at en række boligejere har lagt om fra eksempelvis et 2,0-procentslån og til et 1,0-procentslån, hvis de lavede omlægningen inden torsdag eller havde nået at få et tilbud. Samtidig var der mange tusinde boligejere, som fredag opsagde deres lån for at lægge om til et 0,5-procentslån.

»Den sidste uge op til en opsigelsesfrist byder altid på ekstra mange konverteringer. Denne gang fik konverteringsaktiviteten dog ekstra fart og medvind, da frygten for, hvad coronavirussen betyder for økonomien, sendte 1,0-procentslånet meget tæt på – og i fredags over – kurs 100. En kurs, som har flirtet med 100 hele sidste uge, har altså sendt ekstra mange boligejere en tur i banken og få ordnet en konvertering,« skriver privatøkonom fra Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer i en kommentar.

»Den netop overståede opsigelsesfrist skriver sig ind i rækken af konverteringsbølger, som vi nærmest har vænnet os til følger med en opsigelsesfrist. Det er fjerde gang i træk, at vi ender med en decideret bølge. Denne gang er der dog tale om en bølge i den lavere ende af skalaen, som er langt fra sommerens og efterårets bølger på 185 mia. kroner, men også et stykke fra forårets bølge på omtrent 100 mia. kroner,« skriver han videre.

Fordobling på en uge

Flere økonomer bemærker, at rentefaldet fredag kommer på en lidt ubehagelig baggrund. Det er nervøsiteten for, hvad coronavirussen kommer til at betyde for væksten i den globale økonomi, der fik investorerne til at søge mod en sikker havn, og de danske realkreditobligationer regnes i den sammenhæng som en sikker investering.

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit

»Den primære årsag til, at konverteringsbølgen ikke er endnu større, er, at mange boligejere allerede har omlagt deres lån.«


Chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, bemærker ligeledes, at en konverteringsbølge på 72 mia. kroner er i den pæne ende, men der er langt op til rekorden.

»Det er helt normalt, at der er flere opsigelser lige inden en opsigelsesfrist end i de øvrige uger på året. Men i det her tilfælde er der tale om mere end en fordobling på en enkelt uge, og det er trods alt ikke hver dag. Så man kan roligt sige, at boligejerne pludselig har fået travlt,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun fremhæver, at der i alt findes fastforrentede lån med en rente på to pct. eller derover for cirka 325 mia kroner i Danmark. Af dem er de 72 mia. kr. nu blevet opsagt, så de kan blive lagt om. Det kan være en af årsagerne til, at konverteringsbølgen denne gang ikke blev større.

»Den primære årsag til, at konverteringsbølgen ikke er endnu større, er, at mange boligejere allerede har omlagt deres lån. De boligejere, der kunne få den største gevinst, har således allerede slået til,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun påpeger, at med udgangspunkt i et lån på en mio. kroner, vil de, som har lagt om fra et 2,0-procentslån til et lån med en rente på én pct,. få en månedlig ydelse, der er 110 kroner lavere efter skat fra 1. april. Modsat er ulempen som altid ved konvertering af lån, at restgælden stiger på grund af kurstab og omkostninger ved låneomlægningen.