PFA tabte fem milliarder: »Negative afkast er aldrig behagelige«

PFA er den seneste i rækken af de store pensionsselskaber, der må notere milliardtab på investeringerne efter et usædvanligt hårdt år på finansmarkederne.

PFA-topchef Allan Polack må i lighed med sine kolleger rundt omkring i pensionsbranchen erkende, at det har været et hårdt år at være storinvestor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

PFA har i lighed med de fleste andre pensionsselskaber og investorer måttet sande, at 2018 var et dårligt år. Danmarks største kommercielle pensionsselskab har fredag morgen offentliggjort årsregnskabet, og det viser, at man har haft et negativt afkast på 5,3 mia. kr.

Topchef Allan Polack hæfter sig dog ved det mere langsigtede afkast.

»Negative afkast er aldrig behagelige, men uroen på finansmarkederne kom ikke uventet, og vi har formået at reducere tabene gennem et stramt fokus på at styre vores risiko. Der vil uundgåeligt være udfordrende år, og vi vil opleve udsving i afkastet fra år til år. Derfor er det vigtigt at huske, at pension er langsigtet opsparing,« siger han i regnskabsmeddelelsen og tilføjer:

»Kunderne i PFA har over de sidste fem år fået et afkast på op til 41,9 pct. med den anbefalede investeringsprofil, selv hvis man regner de negative afkast fra 2018 med.«

Sidste år havde PFA et investeringsafkast på mere end 26 mia. kr.

Dyre aktier

Det var især de børsnoterede aktier, der kostede PFA, idet de gav et negativt afkast på 7,3 pct., mens ejendomme gav et plus på syv pct. Alternative investeringer og infrastruktur gav plusser på hhv. 7,8 pct. og 4,8 pct.

Mens afkastet ikke så frygteligt godt ud, var der til gengæld andre ting at glæde sig over for PFA. Regnskabet viser også, at PFA med 37,4 mia. kr. har det højeste niveau af indbetalinger nogensinde.

»PFA står stærkt i markedet for pensionsordninger til virksomheder og organisationer, og med det rekordhøje niveau i 2018 i tilgangen af nye kunder og i stigningen i vores indbetalinger, udbygger vi positionen som førende på markedet. På samme tid, som vi har fået mange nye kunder, har vi også fastholdt stort set alle kunder,« siger Allan Polack.

PFA fik således i årets løb 526 nye virksomheds- og organisationskunder og mere end 50.000 kunder. Samtidig er det lykkedes selskabet at reducere sine omkostninger per forsikret til 696 kr. mod 733 kr. året før. Selskabet må dog erkende, at dets problembarn,  syge-og ulykkesforsikring, efter flere års positiv udvikling, er gået den forkerte vej i 2018. Resultatet er her på -830 mio. kr., mod -423 mio. kr. i 2017.

»Dette er ikke tilfredsstillende, og skyldes en stigning i anmeldelser af skader, et lavere niveau af reaktiveringer end forventet samt prispres som følge af konkurrence,« skriver selskabet.

PFA kom ud af 2018 med et driftsresultat på 1.122 mio. kr., hvilket var på niveau med 2017, hvor man landede et resultat på 1.166 mio. kr.