PFA investerer 1,3 mia. kroner i grønne obligationer

»Grønne investeringer bliver mere og mere efterspurgt og forventes derfor at have et godt potentiale for at generere ekstra værdi på både klimakontoen og til pensionsopsparingerne,« siger PFAs investeringsdirektør, Henrik Nøhr Poulsen.

Grønne obligationer er i stigende efterspørgsel hos pensionskasserne, i takt med at der kommer mere fokus på bærdygtige investeringer.  Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Omar Torres/Ritzau Scanpix

Den danske pensionsgigant PFA tager et skridt nærmere imod at opfylde FNs verdensmål og har netop investeret 180 mio. euro, svarende til over 1,3 mia. kr., i grønne obligationer i Holland.

Indtægterne fra obligationerne skal bruges direkte til grønne projekter og er ifølge PFA certificeret under det internationale Climate Bond Initiative, der skal sikre, at projekterne har en positiv indvirkning på klimaet.

»I forhold til den transformation, der er i gang lige nu for at begrænse temperaturstigningerne, er det vigtigt, at vi som langsigtet investor bidrager positivt til den grønne omstilling og er med til at bakke op om Parisaftalen og FNs verdensmål,« siger Henrik Nøhr Poulsen, investeringsdirektør i PFA.

»Det gør vi med denne investering i grønne obligationer, hvor der er en god balance mellem risiko og afkast. Grønne investeringer bliver mere og mere efterspurgt og forventes derfor at have et godt potentiale for at generere ekstra værdi på både klimakontoen og til pensionsopsparingerne,« tilføjer han.

I 2018 investerede PFA samlet 8,6 mia. kr. i grøn, vedvarende energi.

Andre store pensionskasser satser også hårdt på bæredygtige strategier, og ATP rundede tidligere på året over 15 mia. kr. samlet investeret i grønne obligationer.

Læs: Ansvarlige og bæredygtige investeringer går ikke på kompromis med afkastet

I takt med at der i den brede befolkning er kommet mere fokus på klimaet, er der også i finansverdenen det seneste år kommet ekstra meget opmærksomhed på den grønne dagsorden. Men det store spørgsmål er stadig, om man som investor tjener flere penge ved at sætte alle sine penge i bæredygtige investeringer, om man giver afkald på afkast, eller om der reelt ikke er nogen forskel.

Der er efterhånden foretaget en del analyser på området, men det er stadig umuligt at komme frem til en endegyldig konklusion. Det skyldes delvist, at mange bæredygtige investeringer er langsigtede, og det er for tidligt at sige, om de bærer frugt. Derudover er der ikke nogen standarder i finansbranchen, der på tværs af lande og sektorer definerer kriterierne for en bæredygtig investering, og definitionen kan variere fra finanshus til finanshus.

Topchef i PFA Allan Polack mener dog sagtens, at jagten på et investeringsafkast og en bæredygtig dagsorden kan forenes.

»Der er intet i data, der tyder på, at afkastet er blevet forringet ved at integrere en ESG-agenda. Det er selvfølgelig ikke nogen garanti for fremtiden, men jeg mener ikke, at det kolliderer med nogen af de hensyn, vi har til at optimere afkastet,« siger han.

ESG står for Environment, Social and Governance (miljø, socialt aftryk og ledelse på dansk) og sigter efter at gøre virksomheder mere bæredygtige ved at behandle miljøet, deres medarbejdere og samfundet ansvarligt.