Pas på hunden i vinterkulden

Saltede veje kan skade hundens poter - og pels er ikke ensbetydende med, at hunden ikke kan fryse.

Sne kan give anledning til masser af sjov for hundene, men der kan også følge ubehageligheder med. For hunde kan også fryse, og vejsalt kan ødelægge deres trædepuder. (Arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

. Kulden er for alvor ved at bide sig fast i Danmark - og lige så hyggeligt, det kan være med snemænd og store halstørklæder, ligeså frustrerende kan det være at færdes rundt i salt, sjap og minusgrader.

Også for vores bedste firbenede venner.

- Hunde kan sagtens fryse. Specielt dem, som er vant til at færdes meget indenfor, eller som ikke har så meget pels, fortæller Tina Møller Sørensen, der er dyrlæge på Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund er i den kategori, vil du oftest kunne se det, når I bevæger jer ud i minusgraderne.

- Den vil typisk begynde at ryste, når den kommer udenfor - eller måske ikke have lyst til at komme udenfor overhovedet, siger Tina Møller Sørensen.

Det kan også være et dårligt tegn, hvis din hund ikke har lige så meget lyst til at lege og motionere som normalt.

Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub, fortæller, at man foruden de tyndpelsede hunde skal være særligt opmærksom på hvalpe, ældre og syge hunde.

- Allerede ved tre-fire minusgrader skal man være opmærksom på denne gruppe af hunde, siger Lise Lotte Christensen.

Store, raske hunde med tyk pels og meget fedt på kroppen har det typisk fint helt ned til minus otte-ni grader, tilføjer hun.

Uanset størrelse råder adfærdskonsulenten til, at du holder hunden i bevægelse, når den færdes udenfor - og at du ikke lader den sidde stille uden for en butik.

Både Lise Lotte Christensen og Tina Møller Sørensen anbefaler, at man klæder de kuldskære hunde på, inden de kommer udenfor - for eksempel i et særligt hundeklæde.

Også hundenes poter er udsatte i frostvejret. Den salt, der spredes på vejene, kan nemlig sætte sig og give rifter og sår, fortæller familiedyrschef Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse.

- Revner og sprækker i trædepuderne kan være forbundet med meget stort ubehag. Især når man samtidig gnider salt i såret, fortæller han.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler derfor at smøre hundens poter med en særlig voks, der blødgører trædepuderne, så de ikke er lige så modtagelige for den skarpe salt.

- Og så kan man overveje, hvor man går hen, når man går tur med hunden. Findes der arealer eller stier uden så meget salt i området, så vælg dem i stedet for at gå, hvor det er allerværst med saltning, siger Jens Jokumsen.

Sørg også for at vaske poterne, når I kommer hjem fra gåturen, hvis I har været i områder med meget salt. Er skaden sket, er det fortsat en god idé at smøre med potevoks for at blødgøre dem.

- Og hvis det er meget slemt, så skal man søge dyrlæge, siger Jens Jokumsen

Har du en hund, der færdes rigtig meget udenfor - for eksempel i en hundegård - skal du sørge for, at den hen over vinteren har et sted at søge ly.

- Den skal have et sted, hvor der er tørt og varmt, siger Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub og anbefaler, at du isolerer hundehuset og sørger for godt med tæpper, halm eller puder.

/ritzau fokus/