Pas på julegavekort: Denne type er skattepligtig

Hvis din arbejdsgiver hører til de gavmilde, der beriger medarbejderne med et julegavekort i december, er det en god idé lige at tjekke en ekstra gang, om det er den skattefri type. Ellers risikerer du at få Skattestyrelsen på nakken, advarer revisionsfirma.

Man kan i grove træk dele julegavekort op i to typer, og det er kun den ene, der er skattefri, påpeger revisionsfirmaet BDO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den mest udbredte firmajulegave er gavekort. Men mange arbejdsgivere er ikke opmærksomme på, at medarbejderne kan komme til at betale skat af gaven, hvis de har sovet i timen og valgt en type, der ikke er skattefri.

På trods af at man i 2019 må give hver af sine medarbejdere en gave til op mod 800 kroner, uden at der skal betales skat, gælder det nemlig ikke alle typer af gavekort. Det påpeger chefkonsulent Henning Boye Hansen fra revisionsfirmaet BDO.

Og modsat hvad de fleste tror, er det faktisk noget, som Skattestyrelsen bruger kræfter på at kontrollere. Ifølge BDO kan man i grove træk dele gavekort op i to typer.

Henning Boye Hansen, chefkonsulent i BDO

»De gammeldags gavekort er især populære blandt offentlige arbejdsgivere og hos de mindre og mellemstore virksomheder. Skattemyndighedernes praksis vender derfor den tunge ende nedad.«


Den ene er gavekort, som reelt bare er et link til en julegaveportal, hvor medarbejderen kan vælge mellem et afgrænset udvalg af gaver, og hvor arbejdsgiveren dermed indirekte har bestemt indholdet. Hvis der er højest 25 forskellige gaver, som medarbejderen kan vælge mellem, sidestilles denne type gavekort med en egentlig tingsgave fra arbejdsgiveren. Og i så fald er den skattefri.

Den skattepligtige type er mest populær

Den anden er den lidt mere gammeldags type gavekort, som frit kan anvendes i en eller flere forretninger, og hvor der er frit valg på hylderne. Dermed sidestilles det i skattemæssig henseende med løn og er derfor i princippet skattepligtig for modtageren. Det gælder også, selv om gavekortet ikke kan veksles til kontanter, påpeger BDO i sit nyhedsbrev.

»De gammeldags gavekort er især populære blandt offentlige arbejdsgivere og hos de mindre og mellemstore virksomheder. Skattemyndighedernes praksis vender derfor den tunge ende nedad,« siger chefkonsulenten.

Han understreger, at man tager fejl, hvis man tror, at skattemyndighederne ikke interesserer sig for julegavekort, og at der derfor ikke er nogen risiko ved at give den sidstnævnte type. BDO oplever næsten hvert år, at der bliver opkrævet skat af denne type gavekort.

»Der er ingen andre end skattemyndighederne, der kan forstå, hvorfor der skal være forskel på den skattemæssige behandling af de to typer gavekort. Reelt er der jo ingen forskel. Lykken ville være, hvis Skatteforvaltningen selv tog initiativ til at få ændret reglen. Ligesom de gør, når de opdager et skattehul. Men det er desværre nok for meget at forvente,« siger Henning Boye Hansen.

BDO fremhæver desuden, at det ikke kun er julegavekort, som man risikerer at skulle betale skat af.

»Den strenge praksis om beskatning af generelle gavekort gælder også i forhold til gavekort, der gives som lejlighedsgaver, f.eks. ved en medarbejders runde fødselsdag,« skriver BDO i nyhedsbrevet Depechen.