Overvejer du at afbestille din rejse til det coronavirusramte Italien? Her er, hvad du skal vide

Hvis du føler dig utryg ved at tage til Italien og overvejer at afbestille din rejse, er der god grund til at afvente Udenrigsministeriets vejledning. »Det kan blive dyrt,« lyder vurderingen fra Forbrugerrådet Tænk.

Coronavirussen har nu også ramt flere dele af Europa. Italien er det land i Europa, som på nuværende tidspunkt er hårdest ramt med mere end 200 smittede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dumitru Doru/EPA/Ritzau Scanpix

Den smitsomme coronavirus har ramt en af danskernes absolutte feriefavoritter, nemlig Italien.

Den situation kan give anledning til at spekulere over, om man burde droppe skiferien, vinrejsen eller storbyturen. Men selv om coronavirussen er nået til Italien, er det fortsat muligt at rejse ind og ud af landet.

Hvis man er utryg ved situationen, kan der være god grund til at holde sig opdateret på Udenrigsministeriets vejledning – særligt hvis man overvejer at aflyse sin rejse til Italien og har tegnet en forsikring.

Sådan lyder meldingen fra Anja Lintrup Sørensen, konsulent ved Forsikringsoplysningen, som er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.

»I alle tilfælde er udgangspunktet for, om forsikringsselskabet vil betale eller ej, og hvorvidt de har en dækning, baseret på Udenrigsministeriets vejledning,« siger Anja Lintrup Sørensen til Berlingske.

De officielle anbefalinger fra Udenrigsministeriet lyder, at man bør holde sig opdateret på udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedier og ens rejseselskab, men at man fortsat kan rejse til og fra Italien.

Hjemlandet for pizza, pasta, Vatikanet og Venedig er lige nu det land i Europa, der er hårdest ramt af virusudbruddet med over 200 smittede og en række døde.

Derfor er flere byer lukket ned i det virusramte land, hvor særligt Lombardiet og Veneto i det nordlige Italien er hårdt ramt. Myndighederne har nu annonceret, at coronavirussen også har spredt sig til det sydlige Italien.

Udenrigsministeriets vejleding er afgørende

Også Forbrugerrådet Tænk og forsikringsselskabet Codan understreger, at Udenrigsministeriets vejledning er afgørende for, hvorvidt man kan få sine penge retur for sin rejse til Italien.

I Codan oplever man, at flere kunder kontakter forsikringsselskabet vedrørende spørgsmål om coronavirus og deres rejseforsikring, hvor svaret entydigt afhænger af Udenrigsministeriets vejledning.

»Kunder, som har bestilt en rejse til for eksempel Italien eller opholder sig i landet, er dækket, hvis Udenrigsministeriet fraråder indrejse. Codan følger situationen tæt og opdaterer naturligvis informationen til kunder, hvis noget skulle ændre sig,« skriver skadedirektør i Codan Henrik Bundgaard i en e-mail til Berlingske.

På nuværende tidspunkt har Udenrigsministeriet ikke frarådet indrejse til Italien, og det betyder, at man ikke kan hente hjælp hos Codan, hvis man vil afbestille sin rejse til støvlelandet.

Samme pointe understreger Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver for miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk.

»Hvis du selv aflyser, og Udenrigsministeriet ikke fraråder, hvilket er tilfældet her, så kan du du godt afbestille, men bureauet har ret til at tage et afbestillingsgebyr,« siger hun og tilføjer:

»Det vil sige, at det kan blive dyrt, hvis du afbestiller på grund af denne her frygt.«

Det kan altså være fornuftigt løbende at tjekke Udenrigsministeriets vejledning, hvis det ikke skal kunne mærkes på pengepungen. Dertil lyder anbefalingen, at man bør kontakte sin personlige rejseforsikring og det rejseselskab, man har bestilt rejsen igennem.

Under normale forhold dækker den gængse rejseforsikring kun, hvis man selv bliver syg, eller hvis man rammes af sygdom eller dødsfald i den nærmeste familie. Men nogle forsikringsselskaber tilbyder en vurdering ud fra den konkrete situation og specifikke omstændigheder.

Anja Lintrup Sørensen, konsulent ved Forsikringsoplysningen, fortæller, at nogle forsikringsselskaber tilbyder ekstraordinære undtagelser eksempelvis i forbindelse med terror, naturkatastrofer eller som i det givne tilfælde epidemier. Man kan derfor med fordel kontakte sit forsikringsselskab og høre nærmere.