Ordførere om ATP-topchefs exit: Vigtigt med konsekvenser, hvis tilliden skal genoprettes

Erhvervsordførerne på Christiansborg er tilfredse med Christian Hyldahls beslutning om at trække sig som topchef for ATP.

Troels Lund Poulsen
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er særdeles fåmælt om Christian Hyldahls exit fra ATP, mens erhvervsordførerne på Christiansborg udtrykker tilfredshed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

»Fornuftigt, »naturligt« og »det rigtige valg«. Sådan lyder meldingerne fra erhvervsordførerne på Christiansborg i kølvandet på, at ATP mandag morgen kunne meddele, at dets topchef, Christian Hyldahl, havde sagt sin stilling op i løbet af weekenden.

»Det virker som et naturligt valg. Internt i ATP og i kredsen af samarbejdspartnere må der efterhånden have været begyndt en forundring over de aktiviteter, Christian Hyldahl har været involveret i. ATP kan ikke holde til den her type rystelser. Det her er det rigtige valg for ATP,« siger Morten Bødskov (S).

Rystelserne, han henviser til, er den senere tids afsløringer fra Christian Hyldahls fortid som direktør i Nordea. Her havde han ansvaret for den afdeling af banken, som i 2006 og 2007 foretog en række milliardstore handler, der udløste uretmæssige krav om refusion af udbytteskat i Schweiz.

Et vink med en vognstang

Senere fulgte der historier om en Nykredit-fond oprettet af Nordea med samme formål, ligesom der kom historier om franske udbyttehandler. Mandag kunne Børsen så tilføje historien om Nordeas Equity Finance-afdeling, som Hyldahl havde ansvaret for. I slutningen af forrige årti brugte den afdeling finansielle instrumenter til at hjælpe kunder til blandt andet at omgå storaktionærers oplysningspligt over for fondsbørsen.

»Jeg kan godt forstå hans dilemma i forhold til hans fortid. Sådan som sagen er, så er det den eneste rigtige beslutning,« lyder det fra DFs erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby.

Så sent som onsdag i sidste uge valgte forretningsudvalget i ATPs bestyrelse at bakke op om deres direktør. Dagen efter blev der så indkaldt til et ekstraordinært bestyrelsesmøde, hvor Hyldahls fremtid skulle have været drøftet. Det møde holdes i aften, men inden da valgte Christian Hyldahl altså at trække sig.

»Jeg ved ikke, om han har fået et vink med en vognstang inden bestyrelsesmødet i aften. Jeg har svært ved at se andre udveje, men jeg har også respekt for dem, som drager konsekvenserne af fortidens synder,« siger Hans Kristian Skibby.

Tilliden har lidt et knæk

Både May-Britt Kattrup og Anders Johansson, erhvervsordførerne hos henholdsvis Liberal Alliance og de Konservative, havde også sat spørgsmålstegn ved Christian Hyldahl som den rette mand til fortsat at lede ATP, og Anders Johansson kalder topchefens opsigelse for »en fornuftig beslutning«.

»Der skal være fuldstændig tillid til dem, der sidder i spidsen for at forvalte danskernes pensionsopsparinger. Vi må konstatere, at danskernes og politikernes tillid til finanssektoren har lidt et knæk. Der har man en interesse i sektoren i selv at få ryddet op og få genoprettet den tillid. Ellers gør andre det for dem,« siger han.

»Det er vigtigt, at borgerne kan have tillid til, at de finansielle institutioner arbejder inden for lovens intentioner og i overensstemmelse med god etik og moral. Vi har hørt alt for mange historier, hvor det ikke har været tilfældet, og det er et stort problem,« tilføjer May-Britt Kattrup.

Mens beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er yderst fåmælt og blot udtaler, at han tager Christian Hyldahls opsigelse »til efterretning«, går Socialdemokratiets Morten Bødskov skridtet videre.

»Jeg er glad for, at der bliver draget nogle konsekvenser. Der er en samfundskontrakt, som er blevet brudt. Det håber jeg, at finanssektoren vil tænke nøje over og tage ved lære af. Det samfund, de er en del af, har holdt og holder hånden under dem