Øg sommerhusets værdi med små istandsættelser

Det er ikke de store udskrivninger til sommerhuset, der er bedst givet ud. Det er derimod knofedt, og at man får bundet de løse ender.

Mal sommerhuset i farver som sort, grå og blå, råder ejendomsmægleren. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Malingen er træt, terrassen halvrådden, og køkkenet står fuldstændig originalt.

Der kan være mange steder at gå i gang, hvis man gerne vil give fritidshuset en overhaling. Men hvor er det smart at starte, hvis man håber på at få indsatsen og kronerne igen ved et salg?

Rasmus Mikkelsen er ejendomsmægler og indehaver af Mikkelsens Ejendomskontor, som sælger boliger og fritidshuse i Syd- og Sønderjylland.

Han forklarer, at man skal bruge krudtet på at få førstehåndsindtrykket til at spille. Og det er primært ved at komme de ting til livs, der signalerer arbejde mere end afslapning.

»Det skal være rimelig køreklar, for mange købere kan ikke se potentialet, hvis det er træt i malingen, eller terrassen er ved at falde fra hinanden«, siger Rasmus Mikkelsen.

Det første sted, han vil slå ned, er malingen. Men farven er ikke ligegyldig.

»Sort er en god farve, hvis man skal sælge huset eller udleje det. Det kan være sort facade og hvidt rundt om vinduerne.«

»Ellers kan man vælge grå eller blå. Det er farver, der gør sig godt på billederne, og så kommer køberne«, siger han.

Indvendigt kan det også være en fordel at finde malerpenslen frem. Det gælder særligt, hvis man et hus eksempelvis fra 60'erne eller 70'erne, som emmer lidt af cigarkasse.

»Hvis det er mørke, rustikke rum og lofter med knaster, så kan man med fordel lysne dem med hvid maling«, siger Rasmus Mikkelsen og forklarer, at det får rummene til at virke større.

En andet sted, der kan signalere mange timers arbejde, er terrassen. Er den halvrådden eller fuld af alger, skal man sørge for at få den fikset.

Henrik Bisp er fagekspert i byggeteknik og huseftersyn hos boligejernes videncenter Bolius. Han mener også, at man først og fremmest skal fokusere på det velpolerede førstehåndsindtryk.

»Jo bedre stand huset fremstår i, og jo mindre en potentiel køber skal lave, jo mere sikker værdi er der i huset,« fastslår Henrik Bisp og tilføjer:

»Er det i dårlig stand, vil købere sandsynligvis forsøge at få nedslag i prisen fordi der ligger et vist omfang af reparation. Medmindre prisen selvfølgelig er sat derefter.«

Som tommelfingerregel er de ting, man selv kan ordne, bedst givet ud. Skal man først til at have fat i håndværkere, er det ikke sikkert, at udgiften står mål med det, man kan få ud af det ved et salg.

Det er derfor ikke nødvendigvis en god investering at få skiftet hele taget.

Til gengæld kan det være godt givet ud at få renset taget for mos og begroninger, så det får et frisk udtryk, samt at få strammet op på utætte tagrender, råder Henrik Bisp.

/ritzau fokus/