Nye vurderinger på vej: Skal du sælge din bolig nu?

Du kan risikere, at nye ejendomsvurderinger giver skvulp på boligmarkedet, men du skal ikke skynde dig at sælge af den grund, vurderer økonomer.

Det er primært ejere af lejligheder i København og Aarhus, der risikerer, at boligskatten stiger markant. Det skal du være opmærksom på, hvis du vil sælge din bolig - men bliver du boende, mærker du ikke noget til det. En såkaldt skatterabat betyder, at stigningen først skal betales, hvis boligen skifter hænder efter 1. januar 2021. (Arkivfoto) Colourbox/Free Fold sammen
Læs mere

Bor du i en ejerbolig i en af landets større byer, er der en risiko for, at du i løbet af de seneste år har betalt en tand for lidt i boligskat.

Ejendomsvurderingerne er nemlig ikke fulgt med markedet, men det bliver der rettet op på, når nye ejendomsvurderinger træder i kraft 1. januar 2021.

Her bliver prisen på solgte boliger i dit område en afgørende faktor for, hvordan dit hjem vurderes.

Det betyder, at mange huse i landdistrikterne vil blive vurderet lavere end i dag - og dermed vil boligejerne få en skattelettelse - mens mange ejere af lejligheder i København på sigt vil skulle betale mere end i dag.

»For langt de fleste kommer det ikke til at betyde noget mærkbart,« siger Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen og tilføjer, at for 95 procent af danskerne vil forskellen være på under 10.000 kroner om året.

Men er du blandt de sidste fem procent - og går du i flyttetanker og spekulerer i, hvad de nye ejendomsvurderinger betyder for den proces - så er der et par ting, du kan have med i overvejelserne.

Først og fremmest skal du have for øje, at ejendomsvurderingerne kun er en lille brik i et stort og kompliceret spil.

»Så man skal ikke begynde at sælge sin lejlighed på grund af en skattereform,« siger Curt Liliegreen, der er direktør hos Boligøkonomisk Videncenter.

For selv om salgsprisen på en ejerlejlighed i København potentielt kan blive påvirket af, at den fremover bliver dyrere at bo i - fordi boligskatten stiger - så kan for eksempel befolknings- og renteudviklingen få en langt større betydning.

»Man skal passe på med at overdramatisere ejendomsskattereformen. Det er ikke til at vide, hvad der sker, så man skal sælge sin lejlighed, når man har behov for det - ikke med udgangspunkt i nye vurderinger,« siger Curt Liliegreen.

Er du sikker på, at du vil flytte inden for de kommende par år, kan der dog være en vis fordel i at sætte lejligheden til salg, inden ejendomsvurderingerne træder i kraft, mener Louise Aggerstrøm Hansen.

»Hvis lejligheden bliver dyrere at bo i, risikerer man, at køberne vil kræve en lavere salgspris,« siger hun.

Men overtager de nye ejere lejligheden inden 1. januar 2021, skal de ikke betale skattestigningen - og det skal du selvfølgelig heller ikke, hvis du selv bliver boende.

Den træder først i kraft, når boligen handles efter skæringsdatoen for de nye vurderinger.

Er du i tvivl om, hvorvidt du vil flytte inden for de kommende år, så slå koldt vandt i blodet, råder Louise Aggerstrøm Hansen.

»Det er et fåtal, som det får en mærkbar betydning for,« siger hun.

/ritzau fokus/