Nu må sommerhusejere tjene 60.000 kroner skattefrit på udlejning i år

Som plaster på såret for det tabte forår får sommerhusejere nu mulighed for at leje ud for 60.000 kr. skattefrit i år. Det har et flertal i Folketinget netop besluttet. Samtidig kan det forhøjede bundfradrag få flere til at leje ud i en tid, hvor der er mangel på udlejningshuse, mener branchen.

Nu bliver det endnu mere gunstigt at leje sommerhuset ud. Et flertal i Folketinget har aftalt, at det skattefri bundfradrag skal sættes op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som led i den sommerpakke på 700 mio. kr., som et flertal i Folketinget netop har forhandlet på plads, er det besluttet, at sommerhusejerne i år må tjene 60.000 kr. på udlejning, før der skal betales skat af lejeindtægterne.

Forslaget om at forhøje bundfradraget kommer fra Venstre, som havde lagt op til at hæve det skattefri bundfradrag for udlejning af sommerhuse til 80.000 kr.

Det er dog stadig en del mere end det nuværende bundfradrag på 41.800 kr., hvis man lejer ud gennem bureau eller udlejningsplatforme som Airbnb. Turismeordfører Lars Christian Lilleholt (V) er meget tilfreds.

»Det vil helt sikkert skabe mere aktivitet og beskæftigelse i sommerhusområderne, og det vil også tilskynde flere til at undersøge mulighederne for udlejning af sommerhuse,« siger han.

Carlos Villaro Lassen, der er direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, er også glad for resultatet, om end han også gerne havde set, at man havde gjort det endnu mere attraktivt at leje ud ved at hæve bundfradraget i både 2020 og 2021.

»Det er godt, at sommerhusejere, der udlejer til turister, får en kompensation for tabt lejeindtægt under grænselukningen,« siger han og påpeger, at sommerhusudlejerne med det nye bundfradrag får en delvis kompensation for tabet af de tre millioner udenlandske overnatninger under grænselukningen.

»Samtidig får flere sommerhusejere et incitament til at udleje deres sommerhus til gavn for dansk turisme. Hoteller, rejsebureauer, forlystelser, udlejningsbureauer og alle andre har fået hjælpepakker, så det var på tide, at Danmarks absolut største overnatningsform for udenlandske turister også fik kompensation for noget af det tabte,« siger Carlos Villaro Lassen.

Plaster på såret

Flemming Toft Andersen, direktør i Feriepartner Danmark, påpeger, at en forhøjelse af bundfradraget først og fremmest er et forsøg på at kompensere for de lejeindtægter, som mange sommerhusudlejere ved særligt den jyske vestkyst gik glip af i foråret. Han estimerer, at mange af dem har mistet 25.000-30.000 kr. i lejeindtægter.

Men han tror også, at en ekstra økonomisk gulerod kan få flere til at leje ud.

»Ud af de godt 200.000 danske sommerhuse vurderes godt halvdelen at være egnet til udlejning, men det er kun omkring 40.000, der i dag bliver lejet ud. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis man kunne få 3.000-4.000 flere sommerhuse til udlejning, vil branchen sagtens kunne nå at leje dem ud fra juli og langt ind i september,« siger Flemming Toft Andersen.

Har man et udlejningsegnet sommerhus på f.eks. Sjælland, vurderer han, at man godt vil kunne komme op på en lejeindtægt på omkring 80.000 kr., hvis man sætter det til udlejning nu og resten af sæsonen.