Nu falder også huspriserne i København

Der står pludselig minus foran prisudviklingen på huspriser i København. Dermed falder priser på både huse og ejerlejligheder i København målt på et år.

Huse i Storkøbenhavn er over det seneste år kun steget uden for selve København by, viser nye tal fra Finansdanmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Alt kan få en ende. Også boligprisernes himmelflugt i hovedstaden. Nu viser de seneste handelstal fra Finansdanmark, at priserne på både huse og ejerlejligheder er faldet over det seneste år.

Tallene er opgjort efter årets første kvartal, og husene er faldet med 1,1 procent og lejlighederne med 0,9 pct. siden første kvartal 2018.

Det hører med til historien, at huspriserne tog et hop op i fjerde kvartal sidste år, hvilket har medvirket til, at de nu falder så iøjenfaldende tilbage. Priserne faldt med tre pct. fra fjerde kvartal 2018 til første kvartal 2019.

Men når statistikken bredes lidt ud til Københavns omegn, så er der stadig tale om en årsstigning på 2,6 pct. på husene og 3,4 pct. på lejlighederne. Prisudviklingen har sendt køberne længere ud i omegnen, påpeger boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit.

»Vi er nu kommet til et sted i boligmarkedets cyklus, hvor aktiviteten i højere grad sker i områder uden for de største byer. Efter fem år med meget kraftige prisstigninger på huse i tæt nærhed til landets største byer, er prisniveauet blevet så højt, at mange familier ikke længere kan være med, og derfor ser boligkøberne nu længere væk og køber hus i billigere områder, hvor udvalget er større, og hvor prispresset derfor er mindre,« skriver hun i en kommentar til tallene og påpeger, at udviklingen ses omkring københavnsområdet, men også omkring Aalborg og Aarhus samt andre af de større provinsbyer.

Mira Lie Nielsen mener desuden, at mekanismen vil »præge prisudviklingen de kommende år«.

På landsplan viser tallene, at prisen på et dansk parcel- eller rækkehus er steget med 1,2 pct. fra første kvartal 2018 til første kvartal 2019, og det forøger prisen på et gennemsnitligt hus på 145 kvadratmeter med 24.070 kr.

»Boligmarkedet rider på en bølge af seks års solid fremgang i dansk økonomi – en fremgang, der har givet rigtig mange danskere fast arbejde og pæn lønfremgang. I kobling med det meget lave renteniveau udgør det baggrundene for, at huspriserne fortsat har pil op. I de kommende år forventer vi lidt lavere prisstigninger på huse, end vi har set i både 2017 og 2018,« skriver Mira Lie Nielsen.

Sommerhusmarkedet går frem

Samtidig med tallene fra Finansdanmark offentliggjorde Boligsiden tal for handelsaktiviteten på boligmarkedet i maj, og når tallene er sæsonkorrigerede, befinder vi os med cheføkonom i RD, Christian Hilligsøe Heinigs ord »i den høje ende af skalaen i perioden siden 2010«.

»Fortsat stigende indkomster og fremgang i beskæftigelsen samt rekordlave renter ser indtil videre ud til at overtrumfe den stigende usikkerhed omkring styrken og varigheden af det globale økonomiske opsving – og dermed opsvinget herhjemme,« skriver han i sin kommentar til tallene.

På den anden side har netop usikkerheden omkring det økonomiske opsving fået centralbankerne på begge sider af Atlanterhavet til at varsle pengepolitiske lempelser, der sender renterne mod nye bundrekorder.

Boligsidens tal viser, at især aktiviteten på sommerhusmarkedet er gået betydeligt frem gennem 2019 og nu befinder sig i et rekordhøjt niveau i indeksets historie siden 2010.

»Der er næppe tvivl om, at det er gode tider på sommerhusmarkedet, og den høje interesse for sommerhuskøb afspejler sig også i pæne prisstigninger. Sommerhuspriserne er således steget med 4,2 procent over det seneste år. Der er dog stadig et stykke vej op til de aktivitetsniveauer, vi var vidne til i årene op til finanskrisen,« skriver Christian Hilligsøe Heinig.