Nu er den største konverteringsbølge nogensinde en realitet

Rekordlave renter får boligejerne til at omlægge lån som aldrig før. Især 1,0-procentlånet står højt på ønskelisten.

En historisk stor konverteringsbølge bliver endnu vildere, end realkreditinsitutterne først havde antaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Selv om juli ikke er helt slut endnu, er en ny rekord allerede i hus.

Nye tal fra realkreditinstitutterne viser, at danske boligejere hart opsagt realkreditlån for 137 milliarder kroner siden seneste opsigelsfrist 30. april. Det er det højeste beløb nogensinde.

»Vi kan med dagens tal konstatere, at den historisk store konverteringsbølge nu er en realitet. Aldrig er der konverteret lån for så mange milliarder kroner, som vi er vidne til lige nu, og der er endnu tre dage tilbage til fristen,« påpeger Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit.

Alene i sidste uge blev der indfriet lån for 27 milliarder kroner, og det giver historisk travlhed i landets banker og realkreditinstitutter.

»Det er ikke kun børn, badeferie og barbecue, der optager danskerne lige nu, men i høj grad også deres boliglån. Vi har medarbejdere på overarbejde både aften og weekend, og vi gør alt, hvad vi kan for at give boligejerne en god konverteringsoplevelse, men vi har aldrig haft så travlt som nu,« oplyser Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit.

Det er især det fastforrentede 30-årige 1-procentlån, der står højt på boligejernes ønskeliste. Lånet med en rente på 1,0 pct. kom på banen i maj, da 1,5-procentlånet med afdrag krydsede kurs 100 og dermed lukkede.

2019 har indtil nu budt på den ene renterekord efter den anden, og dermed er konvertering blevet en interessant mulighed for mange boligejere. Tidligere på sommeren flirtede 1,0-procentlånet med afdrag med kurs 99. Siden er kursen dog faldet en anelse tilbage, og lånet står aktuelt i over kurs 98, mens den afdragsfrie variant har en aktuel kurs omkring 97.

I juni stod fastforrentede lån for 85 procent af lånetilbuddene i Totalkredit, og i juli kan tallet gå hen og blive endnu højere. Ifølge Jeppe Borre kommer den historisk store konverteringsbølge til at sætte sit tydelige aftryk.

»Jeg tror på, at indfrielserne kan tage et ret stort spring i den sidste tid og nærme sig 180 mia. kroner. Der er fart på,« vurderer han.

Den hidtil største omlægningsbølge var en realitet i 2005, hvor der blev omlagt lån for over 120 mia. kroner.

»På daværende tidspunkt var det fastforrentede 6,0- og 7,0-procentlån, der i stor stil blev omlagt til 4,0-procentlån, mens det i dag er 2,0- og 2,5-procentlån, der omlægges til 1,0-procentlån,« forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Fristen for at opsige lån pr 1. oktober er onsdag. Ved den seneste opsigelsesfrist i april blev der opsagt lån for mere end 100 mia. kroner.

»Står man med konverteringsovervejelser til denne frist, men af den ene eller anden årsag ikke når det, så er der en ny frist om tre måneder. Jeg forventer, at 1,0-procentlånet fortsat vil være toneangivende på det tidspunkt og til en ganske fornuftig kurs, men det er langtfra noget, jeg kan garantere. Kursfølsomheden på obligationerne er ekstremt høj og dikteres i overvejende grad af kræfter uden for landets grænser,« siger Jeppe Borre.