Nu åbnes der for lukrativt tilskud til boligejere – se, hvordan du søger

Puljen med tilskud til at forbedre boligen energimæssigt åbner igen, og det gælder om at være klar. I den første runde i 2020 forsvandt puljen som dug for solen.

Der er blandt andet tilskud til efterisolering i den pulje til boligejere, der åbner for ansøgning 7. april. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix (arkiv)

Det kan betale sig for boligejere at være hurtig ved tasterne fra onsdag morgen. Da åbner regeringen for endnu en omgang tilskud til at forbedre ens boligs energiforbrug ved at skifte vinduer eller varmekilde.

Hele formålet med tilskuddene er at nedbringe energiforbruget og omstille varmeforsyningen til noget mere miljøvenligt i ejerboligerne i Danmark – og dermed hjælpe regeringen på vej mod at nå dens klimamål.

Men det er med at være hurtig som boligejer, hvis der skal hentes et tilskud.

»Sidste år modtog puljen 18.000 ansøgninger, og det endte med, at puljen blev opbrugt på bare to uger med 5.420 tilsagn,« påpeger Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom i Nykredit.

Hun forventer, at der bliver mindst lige så meget tryk på i år, hvor der er afsat cirka 675 millioner kroner i puljen. Men denne gang bliver pengene fordelt over flere ansøgningsrunder, og i den første ansøgningsrunde fra 7. april er der afsat 250 millioner kroner.

Der forventes tre runder i 2021, så der er flere chancer for at få fingre i tilskuddene, der kun kan søges til helårsboliger.

Tilskuddene kan søges til fire hovedområder:

  • Efterisolering af ydervægge, tag, loft, terræn og sokkel.
  • Udskiftning af facadevinduer og ovenlysvinduer.
  • Skift til luft til vand-varmepumpe eller jordvarmepumpe.
  • Varmegenvinding med varmeveksler.
  • Eventuel isolering af tag, vægge og genindvindingsanlæg.

Inden ansøgningen skal boligejeren skaffe et energimærke af sin bolig. Det koster typisk mellem 5.000 og 7.000 kroner. Det er dog ikke nødvendigt, hvis der alene søges om tilskud til at konvertere sin varmekilde til varmepumpe.

Ved udskiftning af naturgasfyr kan boligejere i øvrigt også glæde sig over, at en ny rabatordning træder i kraft fra 7. april og frem til 2026, som sparer de cirka 8.000 kroner, det koster at blive koblet af gasnettet.

Arbejdet må ikke være sat i gang, inden tilskuddet søges, og der er heller ikke tilskud til forbedringer, der allerede er gennemført.

Ansøgning om tilskud indledes her, https://sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/tilskudsberegner, hvor boligejeren ved at indtaste sin adresse får et hurtigt overblik over mulighederne og den videre vej frem.