Nationalbanken: Vaccine mod coronavirus kan give hårde prishug til sommerhuse

Hvis der hurtigt kommer en coronavaccine på markedet, og danskerne på ny begynder at rejse på ferie i udlandet, kan det udløse »kraftige prisfald« på sommerhuse, advarer Nationalbanken i en analyse. Ejendomsmæglerkæde tvivler dog på, at dette kan bremse den store interesse for at købe sommerhuse.

Sommerhuse kan løbe ind i prishug, såfremt danskerne hurtigt genoptager de kendte rejsevaner – eksempelvis fordi der bliver fundet en vaccine mod coronavirus, vurderer Nationalbanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hjemmearbejde med en vrælende unge på skødet i en mørk storbylejlighed kombineret med usikkerheden om, hvornår man atter kan sætte sig ind i et fly med kurs mod Sydens sol, har under coronakrisen fået mange til at kaste sig ud i et sommerhuskøb.

»Den stigende interesse for sommerhuse i denne tid kan afspejle, hvordan nogle danske husholdninger som følge af smittefare og forbeholdne rejsevejledninger erhverver sig sommerhuse i Danmark i stedet for at tage på ferierejser til udlandet,« skriver Nationalbanken i en analyse om coronakrisens effekt på boligmarkedet.

Ifølge Nationalbanken kan den enorme appetit på sommerhuse dog hurtigt fordufte, hvis danskerne genoptager de normale rejsevaner – og det kan vende prisstigninger til prisfald, vurderer banken.

»Et muligt risikoscenarie består i, at den gunstige udvikling på markedet for sommerhuse bliver afløst af et tilsvarende fald. Hvis husholdningernes forbrug af ferierejser vender hurtigt tilbage, eksempelvis hvis der hurtigt udvikles en vaccine, vil der kunne forekomme en hurtig stigning i antallet af sommerhuse til salg med kraftige prisfald til følge,« skriver Nationalbanken.

Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC

»De positive tendenser for sommerhusmarkedet er ikke et coronafænomen. Markedet har været i stabil fremdrift med stigende salg og priser gennem flere år.«


Så meget er sommerhuspriserne steget

Ifølge Boligsidens Markedsindeks for maj er priserne på sommerhuse steget 3,0 procent sammenlignet med maj 2019. Det giver en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 16.707 kr. Især i Region Hovedstaden, som tæller flere af de populære nordsjællandske kommuner, er det gået stærkt med prisudviklingen i løbet af det seneste år. Her er salgspriserne i gennemsnit steget med 10,2 procent, hvilket betyder, at man nu skal betale 22.680 kroner pr. kvadratmeter for et sommerhus.

Jan Nordmann, kommunikationschef i ejendomsmæglerkæden EDC, tvivler dog på, at en vaccine vil ændre det store med hensyn til sommerhusmarkedet.

»De positive tendenser for sommerhusmarkedet er ikke et coronafænomen. Markedet har været i stabil fremdrift med stigende salg og priser gennem flere år. Coronakrisen har blot pustet yderligere til udviklingen,« siger han og henviser til, at en stribe andre faktorer har større betydning for den langsigtede udvikling.

Eksempelvis har de nye finansieringsregler fra 2017 medvirket til at stimulere markedet. De betyder, at man i dag kan finansiere et sommerhus med et relkreditlån svarende til 75 procent af værdien mod tidligere kun 60 procent. Samtidig kan pensionister i dag benytte sommerhuset som helårsbolig efter blot et års ejerskab mod tidligere otte års ejerskab, ligesom det nu skattefrit er muligt at tjene betydeligt mere på udlejning af et sommerhus.

Desuden fremhæver Jan Nordmann, at utryghed i verden og stigende klimabevidsthed får flere til at vælge at holde ferie hjemme.

»Det er simpelthen blevet »moderne« at have et sommerhus. Jeg tror derfor ikke, at fremkomsten af en eventuel vaccine eller kur betyder noget for priserne på sommerhuse. Man kunne jo omvendt lige så godt påstå, at en kur eller vaccine vil sætte så meget gang i økonomien, at flere vil få mulighed for at købe et sommerhus,« påpeger han.