Mæglere smidt ud af Danbolig efter snyd

Fiktive fremvisning har nu kostet en en række Danbolig-butikker medlemsskabet af kæden, ligesom to mæglere er fyret for at have lavet falske fremvisninger af en bolig, de havde til salg.

Foto: LISELOTTE SABROE

Et overvågningskamera afslørede ejendomsmæglere fra kæden Danbolig i at lave fiktive fremvisninger af et rækkehus på Amager. Sagen har nu kostet ejeren af mæglerbutikken, Torben Hald, medlemsskabet af kæden.

Det skriver TV 2, som desuden oplyser, at Torben Hald som følge af sagen har afskediget to medarbejdere i Danbolig på Amager i København.

»Det er absolut ikke firmaets politik. Det er fuldstændig uacceptabelt, at vores medarbejdere gør sådan noget her,« siger Torben Hald til TV 2.

Sagen drejer sig om, at mæglerne fortalte parret Ditte og Anders Yde Amsnæs om flere fremvisninger af deres 110 kvadratmeter store rækkehus på Øresundsvej, som var sat til salg hos Danbolig. Fremvisningerne havde bare aldrig havde fundet sted.

Efter de fiktive fremvisninger gav mæglerne ligeledes falske tilbagemeldinger til sælgerne fra de fiktive potentielle købere og til overflod gjort svindelnummeret mere plausibelt ved at lægge blå overtræksfutter i entreen.

Tilbagemeldingerne var ifølge de to ejendomsmæglere gode, men med det forbehold, at prisen på 4.995.000 kroner var for høj.

Men skjulte optagelser fra et overvågningskamera i rækkehusets køkken afslørede, at fire af de omtalte fremvisninger aldrig havde fundet sted.

»Der havde nemlig slet ikke været nogen interesserede købere på besøg i huset – blot ejendomsmæglere, der ved tre lejligheder havde gået en runde i huset og smidt blå overtrækssko i entreen, så det så ud som om, der havde været en fremvisning,« fortæller Ditte Yde Amsnæs, som er chefkonsulent i Københavns Politi, til TV 2.

Stopper samarbejde

Afsløringen betyder, at Danbolig-kæden stopper sit samarbejde med 15 butikker omkring København, der er ejet af Torben Hald.

»Der må og skal ikke herske nogen tvivl om, at den adfærd, vi har set dokumenteret, er helt uacceptabel og uforenelig med at være en del af Danbolig. Derfor ser vi ingen anden mulighed end at afvikle samarbejdet, skriver Per Bie, administrende direktør i Danbolig, i en pressemeddelelse.

Ejendomsmæglernes brancheorganisation Dansk Ejendomsmæglerforening, DE, kalder sagen dybt alvorlig.

»Enhver handel, også handel med boliger, handler om tillid. Det er den tillid, man bryder,« siger direktør i DE, Ole Hækkerup, til TV 2.

Danbolig havde inkasseret 70.000 kroner for et salg uanset salgsprisen, og det sælgende par har deres egen teori om de falske fremvisninger på Amager.

»For at slippe hurtigst muligt om ved det. Altså presse os ned i pris, så man ikke behøver kontakte de store køberkartoteker eller have nogle særlige dygtige sælgere ansat,« siger Ditte Yde Amsnæs til TV 2.

Familien har en klagesag på vej til Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.

Forbrugerrådet Tænk kalder det en form for svindel og »overhovedet ikke i overensstemmelse med reglerne om god skik for ejendomsmæglere,« mens Danske Boligadvokater mener, at Danboligs metoder kan være på kant med loven.

»Hvis en domstol vurderer, at ejendomsmægleren har haft til hensigt at skade forbrugeren med et tab, og ejendomsmægleren selv vinder noget ved sagen økonomisk, så kan det være strafbart efter straffelovens regler om bedrageri,« siger formand for boligadvokaterne Jan Schøtt-Petersen til TV 2.

Berlingske har forgæves forsøgt at en kommentar fra Torben Hald om afsløringen og dens konsekvenser for hans 15 ejendomsbutikker, som nu ikke længere må være en del af Danbolig.