Laveste antal handler i maj siden 2016: »Boligmarkedet er kommet i modvind«

Boligsalget var sløjt i maj, når man sammenligner med samme måned de foregående år. Købelysten har ikke været så lav siden maj 2016, viser nye handelstal fra Boligsiden.

Salget af ejerlejligheder er det laveste, Boligsiden har målt i maj siden 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rentestigninger, krig i Ukraine og en tilbagevenden til mere normale tider efter coronakrisen begynder nu at kunne aflæses i boligsalget.

Boligsidens nye handelstal viser, at i alt 7.790 boliger fik nye ejere i maj. Det er flere end i april, som bød på 6.867 handler, men færre end i marts, hvor der blev solgt 8.188 boliger.

»Boligmarkedet er kommet i modvind i 2022,« påpeger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar til de nye tal.

»Interessen for at købe ejerbolig er ikke nær så stor som tidligere på året. Heller ikke selv om der blev handlet flere boliger i maj sammenlignet med april. Den stigende udvikling i maj skyldes kun, at der blev handlet usædvanligt få boliger i april – og at man derfor sammenligner med et meget lavt niveau,« forklarer hun.

Laveste antal handler siden 2016

I forhold til den normale handelsaktivitet i maj skal vi da også helt tilbage til 2016 for at finde et lavere antal handler, viser tallene fra Boligsiden, som er ejendomsmæglernes fælles boligportal.

Også ifølge Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, er det tydeligt, at der er sket noget med boligsalget i løbet af foråret, hvor man normalt ser en stigning i boligsalget fra marts til maj.

»Det hænger naturligvis sammen med et stigende renteniveau, der gør det dyrere for boligkøberne at finansiere deres nye bolig, ligesom stigende inflation og krigen i Ukraine bidrager til en usikkerhed, som får flere købere til at tøve og overveje boligkøbet en ekstra gang,« udtaler hun i en pressemeddelelse om de nye handelstal.

Gør køberne bekymrede

Alene siden nytår er renten på et 30-årigt realkreditlån steget fra 1,5 procent til 4,0 procent i dag, hvilket er det højeste niveau i 11 år. Og senest har Nordea Kredit åbnet et 5,0-procents lån i varianten med 30 års afdragsfrihed.

»Samtidig er inflationen steget til 7,4 procent i maj, hvilket ikke er set højere i 39 år. Det gør køberne bekymrede, og mange må se i øjnene, at de ikke længere har råd til en lige så lækker bolig, som de havde tidligere på året. Det er derfor forståeligt, at handelsaktiviteten er på vej ned i gear,« påpeger Nordeas boligøkonom.

Udviklingen gælder både salget af huse og lejligheder. I maj blev der solgt i alt 4.678 villaer og rækkehuse, hvilket er det laveste antal siden maj 2017. Årets sidste forårsmåned bød på i alt 1.405 lejlighedshandler. På den del af boligmarkedet skal vi helt tilbage til maj 2014 for at finde et lavere antal handler. Dengang blev der solgt 1.285 lejligheder.

»Det stemmer overens med de øvrige tendenser, vi har observeret på boligmarkedet for nylig. Det stigende udbud og de stagnerende priser, som har været gældende i maj, er udtryk for, at der er sket en opbremsning i antallet af handler. Når det er sagt, er det samtidig vigtigt at understrege, at salget langtfra er gået i stå,« bemærker Birgit Daetz.

Sommerhussalget stiger støt

På sommerhusmarkedet har handelsaktiviteten været støt stigende i løbet af året, og i maj blev der solgt i alt 1.034 sommerhuse. Selvom det er betydeligt under niveauet for rekordåret 2020, hvor det blev til 2.151 handler i maj, er der tale om det højeste antal handler på en måned i år.

»Sommerhusene lader til at følge de normale sæsonudsving med flere handler, prisstigninger og et øget udbud i forårsmånederne. Vi ser ikke en efterspørgsel på samme niveau som i de vilde coronatider i de to foregående år, men et salg, der er på niveau med tiden inden corona og dermed et mere naturligt niveau,« forklarer Birgit Daetz.

Sommerhusene skiller sig desuden ud ved, at prisstigningen i maj har været højere end for både huse og lejligheder, skriver Boligsiden.

En ny virkelighed

Generelt har boligpriserne »holdt et pænt niveau« i årets første fem måneder, påpeger cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.

Siden årsskiftet er huspriserne steget knap tre procent, mens lejlighedspriserne og sommerhuspriserne er steget med mere end fire procent.

»De seneste tal for maj viser imidlertid, at huspriserne kun bevæger sig meget langsomt. Og hvis vi tilmed tager højde for sæson, var der dybest set tale om et underliggende prisfald på husmarkedet. Det vidner om, at priserne kan på vej ind i en ny virkelighed,« skriver han i en kommentar.

Cheføkonomen understreger, at markant højere renter, højere energipriser og en øget økonomisk usikkerhed næppe vil gå ubemærket hen.

»Vi forventer, at både handler og priser trækker ned. Dog er boligmarkedet robust og stærkt. Økonomien har det i bund og grund godt, og samtidig befinder udbuddet sig omkring det laveste i 16 år, hvilket vil være med til at holde en hånd under priserne,« skriver Jeppe Juul Borre.