LA forlader Blackstone-forhandlinger: »Flertal vil forringe værdien af andelsboliger«

Liberal Alliance trækker sig fra forhandlingerne om »Blackstone-paragraf«, da der ifølge partiet tegner sig et flertal for et indgreb, som vil medføre tab for både andelshavere, pensionsopsparere, private udlejere og investorer.

Boligordfører Ole Birk Olesen (LA) har lørdag morgen meddelt boligminister Kaare Dybvad (S), at Liberal Alliance trækker sig fra forhandlinger om omstridt »Blackstone-paragraf«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag morgen har Liberal Alliance meddelt boligminister Kaare Dybvad (S), at partiet trækker sig fra de igangværende forhandlinger om den omstridte »Blackstone-paragraf« i boligloven. Det skriver partiet i en pressemeddelelse.

»Det er nu tydeligt i forhandlingerne, at et flertal i Folketinget ønsker at gennemføre et lovindgreb, som vil forringe værdien af både private udlejningsboliger og andelsboliger, og det vil Liberal Alliance ikke være med til. Det kan vi lige så godt melde klart ud nu, og så har vi ikke noget at gøre ved det forhandlingsbord,« udtaler boligordfører Ole Birk Olesen, som har deltaget i forhandlingerne på Liberal Alliances vegne.

Ifølge planen skal forhandlingerne munde ud i et lovforslag, der skal fremsættes til februar.

»Mange vil komme i klemme, fordi et flertal insisterer på at gennemføre et unødvendigt, skadeligt og også populistisk indgreb, som ikke anbefales af eksperter på området. Andelsejere, private udlejere og investorer, blandt andet pensionskasser, som hundredtusindvis af danskere har deres pension liggende i, vil miste mange penge, og det vil Liberal Alliance ikke medvirke til,« udtaler den tidligere minister.

Som beskrevet i Berlingske, kan en afskaffelse af paragraf 5, stk. 2 i boligreguleringsloven ramme en lang række af de danske pensionsopsparere såvel som andelsboligejere.

Nedsatte ekspertgruppen

Det var Ole Birk Olesen, der som fungerende transport-, bygnings- og boligminister tilbage i februar 2019 nedsatte den ekspertgruppe, hvis anbefalinger de politiske forhandlinger tager udgangspunkt i.

Ekspertgruppen skulle undersøge, om reglerne for gennemgribende renoveringer af udlejningsboliger og efterfølgende huslejeforhøjelser fungerer efter hensigten.

»Eksperterne har vist, at reglerne fungerer godt. Reglerne sørger for, at det kan betale sig for udlejer at renovere og investere i en tidssvarende boligmasse, så det ikke som tidligere er skatteyderne, der skal til lommerne for at byforny private udlejningsboliger. Eksperterne anbefaler ikke, at vi politikere laver reglerne om, tværtimod,« påpeger Ole Birk Olesen i pressemeddelelsen.