Kraftig nedjustering: Vismænd kapper tusindvis af kroner af huspriserne

Nogle af landets tungeste økonomer, vismændene, har skruet ned for deres prognose for huspriserne i de kommende år. Det skyldes, at vinden i de økonomiske sejl løjer af. Der er dog stadig tale om prisstigninger.

Der er ifølge vismændene udsigt til, at huspriserne stiger mindre, end vismændene forventede i deres seneste prognose for fire måneder siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke just hyggelæsning for husejere, som økonomerne i Det Økonomiske Råd netop har udsendt i deres såkaldte vismandsrapport. Den indeholder en kraftig nedjustering i vismændenes prognose for huspriserne i de kommende år.

Godt for huskøbere, skidt for husejere.

Nedjusteringen betyder 108.000 kroner mindre for et gennemsnitligt hus ved udgangen af 2025 i forhold til vismændenes seneste prognose for kun fire måneder siden. Og årsagen er, at farten er ved at gå af økonomien generelt.

»Vismændene forklarer selv, at den nedjusterede husprisprognose er en konsekvens af lavere inflationsforventninger og et lavere vækstskøn for dansk økonomi i de kommende år. Dermed kan man sige, at de danske husejere nu får en del af regningen for handelskrigen mellem USA og Kina og postyret omkring Brexit, der i begge tilfælde er med til at trække de globale vækstforventninger ned,« siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea Kredit

»Det betyder med andre ord, at vismændene har skåret 108.000 kr. af deres prognose på bare fire måneder.«


Konkret er prognosen for stigningen i huspriserne i år nedjusteret til 2,4 pct. mod tidligere forventet 3,0 pct., mens husprisprognosen for 2020 er nedjusteret til 2,2 pct. mod tidligere forventet 2,7 pct.

Desuden har økonomerne nedjusteret det langsigtede estimat for udviklingen i huspriserne fra 2021 til 2025. Vismændene forventer nu, at huspriserne vil stige med 1,6 pct. årligt i gennemsnit – et kraftigt fald fra de 2,3 pct., de forventede i den seneste rapport.

»Hvis vismændene får ret i deres prognose, vil et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter, som kostede 1.912.000 kr. ved årets indgang, kunne sælges for 2.180.000 kr. ved udgangen af 2025, hvor vismændenes prognose slutter. I vismændenes seneste prognose fra juni 2019 forventede de, at det samme hus ville kunne sælges for 2.288.000 kr. ved udgangen af 2025, og det betyder med andre ord, at vismændene har skåret 108.000 kr. af deres prognose på bare fire måneder,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Allerede i indeværende år angiver vismændenes prognose, at salgsprisen på det gennemsnitlige hus er faldet fra 2.011.000 kr. ved årets udgang til 1.965.000 kr. Der er dog endnu ikke tegn på, at vismændene får ret.

»For at det regnestykke går op, kræver det, at huspriserne siver i tredje og fjerde kvartal 2019, for eftersom huspriserne allerede er steget ganske pænt i første halvår, skal der et lille fald til, før vi ender på en samlet prisstigningstakt på 2,4 pct. for året som helhed,« påpeger Lise Nytoft Bergmann.

Ifølge Boligsidens markedsindeks er huspriserne på landsplan steget i både juli og august, og ifølge de seneste tal var huse steget med 2,5 pct. siden august året før.

I Arbejdernes Landsbank er økonom Anders Overvad da også mere positiv end vismændene.

»Vi er mere positive end vismændene, og forventer at boligpriserne vil stige med omkring tre procent i år og næste år, hvilket også er på linje med Nationalbankens prognose,« skriver han i en kommentar og peger på, at der er nemlig mange faktorer, der understøtter boligmarkedet.

»Renterne er faldet massivt gennem året, og der er udsigt til at de lave niveauer ikke ændre sig foreløbigt. Læg dertil at dansk økonomi er inde i en højkonjunktur med stigende reallønninger, fremgang i beskæftigelsen og boligbyrden er lav i en historisk kontekst. Al denne fremgang betyder også, at det går rigtig stærkt på boligmarkedet. Boligsalget har udsigt til det højeste niveau i 14 år, og det vil også lægge et opadgående pres på priserne,« skriver han.