Konkurrenter uenige om »nyt« boliglån: »Begrænset, hvor stor en succes, det kan blive«

Realkredit Danmark har lanceret en lånetype til boligejerne med én procent i rente og afdragsfrihed i 30 år. Produktet, der tidligere har fejlet på markedet, møder både skepsis og interesse fra konkurrenterne.

Realkredit Danmarks konkurrenter har forskellige meninger om det nye lånetilbud til boligejerne, som blev præsenteret torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Boligejere kan nu optage realkreditlån med fast rente på én procent og afdragsfrihed i 30 år. Det er en realitet, efter at Realkredit Danmark torsdag har lanceret et lån, der bliver en ny version af lånetypen FlexLife.

Konkurrenterne er imidlertid uenige om, hvorvidt det nylancerede lån er et godt produkt. Mikkel Høegh er afdelingschef i Jyske Realkredit og er tilfreds med deres nuværende produktpalette. Han tvivler på, at Realkredit Danmarks nye tilbud til boligejerne vil skabe stor konkurrence på markedet.

»Man skal være opmærksom på, at dette lån vil være dyrere end de lån, vi kender i dag. Det skyldes højere bidragsbetalinger og et større kurstab, fordi investorerne vil have sig betalt for, at der går endnu længere tid, før de får deres penge tilbage,« siger han og tilføjer:

»Derfor er det umiddelbart et dyrt lån, og det er noget af det, som er med til at begrænse, hvor stor en succes, det kan gå hen og blive.«

Gammel vin på nye flasker

Nordea Kredit forsøgte sig i 2007 med det samme produkt, som Realkredit Danmark nu har lanceret. På det tidspunkt var det et 30-årigt lån med afdragsfrihed og en fast rente på fire procent. Lånet blev dog udfaset i 2012, fordi den bagvedliggende obligation blev kurssat væsentligt dårligere end den tilsvarende obligation med ti års afdragsfrihed.

»Vi kunne dengang ikke se en særlig stor interesse for det, hvilket blandt andet skyldtes det højere renteniveau og prisforskellen til lån med ti års afdragsfrihed,« siger Kamilla Skytte, administrerende direktør for Nordea Kredit.

Hun hverken kan eller vil kommentere, om Nordea Kredit har overvejelser om at relancere lånetypen, nu hvor renten så er lav.

»Vi følger konstant markedet, og vi kan også godt se, at den lave rente skaber en stor interesse for lån med stor sikkerhed for boligejerne. Vi står altid på tæer for at opfylde kundernes ønsker med produkter, som, vi mener, er rigtige for dem. Så selvfølgelig overvejer vi alle relevante muligheder,« siger Kamilla Skytte.

Hun lægger vægt på, at Realkredit Danmarks netop lancerede lån ikke er en nyskabelse. Derfor vurderer hun heller ikke, at det vil flytte store volumener på markedet.

»Lånet er en kombination af elementer, som allerede findes i de andre produkter på hylderne. På den måde er det ikke en nyskabelse, som dengang man kom med variabelt forrentede lån,« siger hun og fortsætter:

»Det flyttede dengang store volumener fra fast rente til variabelt forrentede lån, men det ser jeg ikke, at dette produkt kan på samme måde.«

Har overvejet lignende lån

Lige nu er kursen på FlexLife 96, mens kursen på et almindeligt fastforrentet lån med ti års afdragsfrihed er 98. Det giver en forskel i den månedlige ydelse på 48 kroner efter skat pr. lånte million kroner med de kurser, der ser ud til at gælde, når lånene begynder at blive udstedt i de kommende dage.

Totalkredit ønskede ikke at stille op til interview, men giver i et skriftligt svar udtryk for, at de har overvejet at lancere et lignende lån. Derfor vil de med interesse følge, hvordan det går med Realkredit Danmarks nye produkt.

»Vi tilbyder i forvejen lån med 30 års afdragsfrihed og har også overvejet lånet med fast rente. Det skal blive interessant at følge, om kunderne tager lånet til sig, og i hvilket omfang de er villige til at vælge et lån, der ligger nogle kurspoint lavere end et fastforrentet lån med ti års afdragsfrihed,« skriver Totalkredits produktdirektør, Lars Boe, i en e-mail til Berlingske.